Ha magyarként az orosz hatalom mellé állunk, akkor szembe köpjük történelmünket és a saját nyakunkra kötünk hurkot.

Bindics László
2023. március 12.
Szerző, társszerző: 
Gál Zsolt politológus, közgazdász, a pozsonyi Comenius Egyetem politológia tanszékének oktatója és a Magyar Fórum alelnöke. Bindics László a Magyar Fórum elnökségi tagja, a dunaszerdahelyi járás elnöke.

Mi jóra számíthatott a magyarság az elmúlt kétszáz évben az orosz birodalom (vagy a Szovjetunió) irányából? Semmire. És mi jóra számíthat a jövőben? Alighanem szintén semmire. Ezért érthetetlen és önsorsrontó az a magatartás, amikor az orosz-ukrán háborúban az agresszor Oroszország mellé akarnak állítani bennünket.

A magyarság három nagy nemzeti ünnepe a Nyugathoz való tartozásról és a szabadságvágyról szól. Augusztus 20-án azt ünnepeljük, hogy Szent István a nyugati kereszténységet és államszervezési mintát választotta – és helyesen döntött. Attól kezdve, a magyarság mindig a nyugati mintákat követte, oda akart tartozni, és ha külső hatalmak erővel kiszakították ebből a közegből – például az Oszmán birodalom a török hódoltság korában vagy a Szovjetunió a kommunista diktatúra időszakában – akkor azért harcolt, hogy visszakerüljön oda. Másik két ünnepünk, március 15. és október 23. a demokratikus szabadságjogokért vívott küzdelemről szól.

Mindkét forradalmat és szabadságharcot az orosz birodalom, ill. a Szovjetunió hadserege fojtotta vérbe, az első esetben a bécsi császári udvarral együtt, a másodikban szinte kizárólag egyedül.

Rengeteg párhuzamot találhatunk a mostani ukrán háborúval. A Szovjetunió 1956-ban

megakadályozta, hogy Magyarország szabadon dönthessen sorsáról, ugyanezt megtette 1968-ban Csehszlovákiával, illetve 1953-ban Kelet-Berlinben. A szabadságmozgalmakat vérbe fojtotta, az országokat katonailag megszállás alatt tartotta, nehogy kikerüljenek a szovjet érdekszférából – még az „emberarcú szocializmus” gondolata is túlzott szabadság volt a Kremlben ülő diktátorok szemében. Most hasonló módon, brutális katonai erővel Ukrajnát akarja megakadályozni abban, hogy sorsáról szabadon döntsön, és kikerüljön az orosz érdekszférából.

A második világháború alatt és után a megszálló szovjet hadsereg magyarok százezreit hurcolta el hadifogságba (köztük nem csak fogságba esett katonákat), kényszermunkára („málenkij robot”), illetve a GULAG néven ismert börtöntáborok hálózatába. E mellett nők tízezreit erőszakolták meg és módszeresen kifosztották az országot. Jelenleg nagyon hasonló módszereket alkalmaz az orosz

hadsereg, meg a különböző más fegyveres alakulatok Ukrajnában. Tömeggyilkosságok, kínzások, nők elleni tömeges erőszak, szabadrablás, több mint 16 ezer gyermek elhurcolása Oroszországba „átnevelés” és eloroszosítás szándékával.

Ezek bőven kimerítik a népirtás definícióját a nemzetközi jogban. Természetesen a rombolás okozta anyagi károk is óriásiak. Szlovákiai magyarként azt is érdemes megemlíteni, hogy a Szovjetunió a második világháború után támogatta a csehszlovák kormányzat azon tervét, hogy 200 ezer szlovákiai magyart egyoldalúan kitelepítsen Magyarországra.

Ahogy Sztálin mondta 1943-as találkozójukon Eduard Benešnek: a „magyar kérdés vagonkérdés“. Ez lényegében közösségünk felszámolását jelentette volna, a terv főleg a nyugati hatalmak ellenállásán bukott meg.

Mindezek után azt várná az ember, hogy az Ukrajna elleni orosz agresszió kapcsán a magyarság túlnyomó többsége a megtámadott és védekező gyengébb fél oldalára áll, és nem az agresszor Putyin-rendszert támogatja.

Akiknek hasonló történelmi tapasztalatuk van az oroszokkal – lengyelek, románok, baltiak, csehek – mind így tettek. Egy önérzetes, nemzete történelmét kicsit is ismerő magyar ember nem is nagyon tehetne másként. De ha pragmatikusan közelítünk a dologhoz, akkor megint ugyanoda jutunk: biztonságunk és jólétünk záloga országunk uniós és NATO tagsága. Putyin pont ezeket a nyugati integrációs szervezeteket igyekszik szétverni. Megmondta nyíltan, hogy számára az 1997 (a NATO és EU csatlakozásunk előtti) helyzet az elfogadható térségünk országai tekintetében. Nem hallgatni a Putyin szájából elhangzó fenyegetésekre az ukrajnai invázió után őrültség. Akik történelmi tapasztalatuk révén ismerik az oroszokat, Tallintól Prágáig, Varsótól Bukarestig, azok masszívan támogatják Ukrajnát és fegyverkeznek. (Szerencsére így tesz a szlovák kormány is, a kérdés, hogy meddig, mert Fico visszatérése ezt a politikát borítaná.) Tisztában vannak ugyanis azzal, hogy minél nagyobb és erősebb Ukrajna és minél messzebb vannak az orosz csapatok a határaiktól, annál nagyobb biztonságban vannak.

A svédek és a finnek korábbi semlegességüket feladva minél gyorsabban igyekeznek bejutni a NATO-ba. Érthetetlen számunkra, hogy a magyarság jelentős része az orosz propaganda által félrevezetve az ellenkező irányba indult el. Érthetetlen, mert egész történelmünk során a szabad nyugati világba igyekeztünk, és amikor ott végre tartósan lehorgonyozhatnánk, akkor sokan önként a keleti diktatúrákat, a Putyin rendszert választanák, újra kockára téve mindent, amit eddig elértünk. Mi olyan csábító Putyin rendszerében, ami jobb a Nyugatnál? Tényleg (újra) egy ilyen rendszert akarunk itt is? Persze az oroszoknak drukkolók többnyire békepártiságba csomagolják Putyin iránti szimpátiáikat, vagy a kárpátaljai magyarok elnyomására hivatkoznak. Igen, Ukrajna nagyon távol van egy eszményi demokráciától, igen a kisebbségi jogok rendszeresen csorbultak.

De biztosan az a legjobb megoldás, ha most a magyarok kicsinyes bosszúból az oroszok oldalára állnak. Ez fogja majd a jövőben javítani a kárpátaljai magyarok helyzetét? Vagy inkább még jobban ellenük hangolja majd az ukrán közvéleményt? Az ukrán nacionalisták több tízezer lengyelt irtottak ki a második világháború alatt. Ha valakinek, hát a lengyeleknek lehetne jogos ellenérzése az ukránok felé, de nagyon okosan, a régi sérelmeken felülemelkedve gyakorlatilag egy emberként álltak Ukrajna mellé, mert helyesen felismerték, hogy ez elemi érdekük. Meg mert nem fogják szembe köpni saját történelmüket. Vagy ott van a magyarnál jóval nagyobb román kisebbség Ukrajnában. Őket is hátrányosan érinti az ukrán nemzetiségi politika. Románia mégis stabilan Ukrajna mellett áll. A békepártiak úgy gondolják, hogy engedményekkel visszafoghatják a zsarnok étvágyát. De ez épp fordítva van.

Hitlernek is sorozatosan elnézték a hódításait, hagyták megerősödni, aztán mégis kirobbantotta a második világháborút. Putyin is komolyabb következmények nélkül megtámadhatta Grúziát, elszakíthatta a Krímet és Donbaszt Ukrajnától, majd teljes inváziót indított Ukrajna ellen. Ha ezt is elnéznénk neki, nem lennének kemény szankciók, nem támogatná a Nyugat Ukrajnát, akkor valóban beérné Ukrajnával? Biztos, hogy megállna a szlovák vagy a magyar határon? A magyar politikai vezetés sajnos már elkövette párszor azt a hibát, hogy egy konfliktusban a rossz, a morálisan vállalhatatlan oldalra állt, ami végül egyben a vesztes oldalnak is bizonyult. Igen sokszor kényszerpályán mozogtak, de most, amikor szabadon dönthetünk, talán nem kellene önként és dalolva az agresszor oldalára állni, aki valószínűleg megint a vesztes fél lesz. Sem a magyarországi, sem a szlovákiai magyar politikusoknak.

Nem mellesleg, ha szlovákiai magyarként az oroszpárti oldalra állunk, akkor Ficoval, Blahával, Dankoval meg a fasisztákkal találjuk magunkat egy platformon. A szlovákiai magyarság képviselőinek tényleg ilyen emberek mellett van a helye? És végül miben bízhatunk, ha az orosz agressziót pártoljuk. Vessünk már egy pillantást arra, hogy hogyan védte meg Oroszország egyik legközelebbi szövetségesét, Örményországot az Eurázsiai Gazdasági Unió és a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (orosz vezetésű gazdasági és katonai integrációs szervezetek) tagállamát az azerbajdzsáni támadástól. Sehogy. Ne gondoljuk már, hogy a kis államok felé a hála egy létező kategória a Kreml urainak eszköztárában.

El kellene gondolkozni azon is, hogy mennyire életszerű az a helyzet, hogy az Európai Unió 27 tagországa közül az ukrajnai orosz agresszióval kapcsolatban mindenki téved, kivéve egyetlen kormányt, a magyart. Meg téved az Egyesült Államok, Kanada, Ausztrália, Norvégia, vagyis az egész kollektív Nyugat. Szóval mindenki más megőrült és szembejön az autópályán…

Gondolkozzunk egy kicsit: vajon az 1848/49-es szabadságharcosok vagy az 56-os felkelők melyik

oldalt támogatnák?

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Profile picture for user Bindics László
35 blogbejegyzés
Bindics László
36 karma
Az én szülőföldem, sokunk szülőföldje, ahogyan mi magunk között mondjuk, a Felvidék. Ez az otthonunk. És nem egy vagy két emberöltő óta, hanem évszázadok óta, amihez nyitott mentalitás társul. Naivnak tűnik, de gondoljunk csak bele, ki ne óhajtana becsületet és tiszteletet látni maga körül, szülőföldjén ahelyett, ami van? Becsületet a munkájának, tisztességes kereset formájában is. Azt hiszem, hogy sokan szeretnék ezt így megélni. Ehelyett látszatot, valakik döntéseit kapjuk kézhez. Mondjuk ki, mindenre jutna az államból, ha a betervezett anyagiak mind egy szálig megérkeznének oda, ahová valók. Például miért kell megkülönböztetést alkalmazni észak és dél között? Hiszen tetszik vagy sem, de mi vagyunk az ország szíve és motorja.