Gyimesi és a többiek – részlet egy korabeli Pilvax-feljegyzésből

Morvay Péter
2021. május 8.
Ezt a humoreszket korábban írtam, akkor, amikor Gyimesi Szíjjártóval bohóckodott Komáromban. De, véleményem szerint még mindig aktuális. A nyelvezetet minden idők egyik legnagyobb magyar színművészétől, Kern Andrástól kölcsönöztem. Kedves olvasó ne feledd: "akinek humora van mindent tud, akinek nincs, az mindenre képes."

Midőn az délelőtt az eső továra is borúsan cseperedett, Gyimesi ugrott az asztal tetejére a Pilvaxban akkor, s nagy rivalgás közepette kiáltotta: -Mit kíván a Magyar Nemzet?!

-Hogy kaptál-e pénzt apádtól – így a Magyar Nemzet munkatársa.

-Kapott ám a kurvanyádat! – feleselt vissza Szíjjártó Péter maga is kardot rántva, s asztalok fölé röppenve, fekete Attilában, kokárdával Versace csontkeretes szemüvegét az asztal mellé hagyván.

-Szabadság, egyenlőség, testvériség! – kiáltotta az MKP egy emberként és mind vállukra emelték Gyimesit. Forró, Berényi, Köpöncei Péter, a régi drágajó Csáky Pál.

Csak Martin Klus államtitkár emelt kifogást: – A kettős állampolgárság egy nagy nulla! – kiáltotta, de hangját elfojtotta a tomboló lelkesedés. Törékeny alakját földre nyomta Hrubík Béla és Cziprusz Zoltán.

Gyimesi szavát lesték csak akkor: – Törvény előtti egyenlőséget polgári és vallási tekintetben, hetenkénti országgyűlést Pesten! – ujjongott, ahogy volt mindenki. Még Világi Oszkár, a pénztárnok is kivette szájából a gittet, amit pedig Lichner és Kolnay bízott rá, hogy folyton rágja a Pál utcai fiúknak.

-Le a narancsingesekkel! – kiáltotta Nagy. Az árulót eltaposták.

-Induljunk hát Landerer és Heckenasthoz! – így Őry Péter. -Kinyomtatni, mit mind akarunk – simogatta nyakkendőjét Menyhárt Józseffel szemben.

-Landerer és Heckenast, kik azok? Gyerünk inkább Molnár és Balog nővéreinkhez, ők is nyomdászok immár! Ha még azok lehetnek.

-Üdvözöllek tikteket otthonomba. Szeretnék röviden és tartalmassan egy témáro kitérni  – próbálkozott Cseh Péter az asztal alól, de őt is visszazavarták a Japán kávéházba.

Óriási volt a zsivaj immár. Duray Miklós arcán nem a szesz, de a forradalom pírja égett.

-Szabadítsuk hát ki Táncsicsot!

-Kocsnert? kérdezte a sarokban settenkedő Fico képviselő elhallván a szót a dörgő tömegben.

-Táncsicsot, nem Kocsnert!!! Gyerünk hát Budára! – így Gyimesi. – A szavamat adtam mindenekelőtt!

-Ki az a Táncsics? dörmögte Fico képviselő szakállát simítva miközben a lázongó, forrongó tömeg – vagy harmincöten – megindult Komáromba az 5-ös Metró tervezett megállója felé.    

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Profile picture for user Morvay Péter
2 blogbejegyzés
Morvay Péter
5 karma
Nem szeretem ezt a fajta bemutatkozást, kommersz és unalmas. A “Rólam” menüpontot pontosan olyanoknak találták ki, akik imádják magukat, és magukról olvasni. De, ha kíváncsi vagy, kedves olvasó, ezeket a dolgokat kell rólam tudnod.

Magasabb középosztály-beli családból származom, mindenem megvolt, ami még nem a hülyeség és a felesleges határát súrolja. Szencen nőttem fel, de gyökereim a Szepsi-Pozsony-Zsigárd tengely körül mozognak. Klasszikus, keresztény-konzervatív neveltetésemet hamar felváltotta a liberális világnézet toxikus-pesszimista közege, így az én világom kevert. Huszonéves koromig nem foglalkoztatott a közélet, azt sem tudtam a politika mi fán terem. Így lettem politikus.
A Híd promo-csapatának főnökeként, majd a párt on-line felületeiért felelős menedzsereként azonban nagyon közel kerültem a történésekhez. Hasonló gondolkodású kollégáimmal 2013-ban megalapítottuk a Híd ifjúsági- és női szervezetét, valamint a Bél Mátyás Intézetet, amely egyfajta agytrösztként funkcionál, és próbál intellektuális tőkét felhalmozni a párt mellett. A témák, amelyekre alapozni szeretném karrierem, az emberi jogok és a kisebbségvédelem. Erre mondta Rudolf Chmel, hogy akkor én is szegényen fogok meghalni. Olvasok és írok, hátha valamelyik gondolatom előrébb viszi majd a társadalmat. Vigyázz, kedves olvasó, én sem veszem igazán komolyan magamat, hát te se tedd!
Legfrissebb blogbejegyzések