Gondolatok az előrehozott választások előtt

Jéney Gàbor
2023. március 25.
Ezért úgy gondolom, hogy a centrista pártoknak félre kellene tenni az ízlésbeli különbségeiket és egyetlen választási szubjektomot hoznának létre.

Az elmúlt időszak kormányzása és közélete maga a káosz. A közéletünk az elmúlt időszakban felgyorsult. A covid és a háború mindent felborított.  Átírta a viszonyokat. Ma 2023-ban 3+1 kategóriában lehet felosztani a politikai palettát. Vannak moszkovita pártok, ilyenek a SMER SD, SNS, REPUBLIKA, ĽSNS. Közös többszörösük, hogy egy orosz típusú demokráciában gondolkodnak. S felrúgnák a jelenlegi szövetségi rendszereinket. 

Aztán vannak centrista pártok ilyenek a SaS, KDH, DEMOKRATI, MODRA KOALÍCIA, ZA LUDI, MAGYAR FÓRUM és úgy néz ki, hogy a HLAS SD is. Ők nyugati típusú demokráciában gondolkodnak és hűségesek a szövetségeseinkhez.

Meg van szélsőséges párt is a PS, aki nyugatos gondolkodású párt, de olyan rendszerben érdekelt, amely többlet jogokat biztosít bizonyos rétegeknek és erősen kritizálja a jogállamiságot. 

S itt vannak az egzotikus pártok ilyenek az OĽaNO, SZÖVETSÉG és a SME RODINA. AZ OĽaNO 4 tömörülésből jött létre, de úgy néz ki hogy csak az alt right-os vonal marad meg csak. Nos ez a vonal megbukott amerikában a félidős választáson. Kikapott Donald Trump, Ron DeSantis-tól. Bár mind kettő Republikánus, de nagyon messze állnak egymástól. Ott van a SZÖVETSÉG, amit igazán nem tudom hogy ki irányít Forró Krisztián, esetleg Berényi József vagy talán Gyimesi György? Tudjuk, hogy igazából Orbán Viktor. Míg egyfajta nyugatos vonalat képviselnek, addig a párt finanszírozója Putyin trójai falova. Tudjuk a pénzt nem adják ingyen. S ugyanolyan káosz van az MKP és a MOST-HÍD között. A SME RODINA aki nyugatosnak vallja magát, de még is meghívták a múlt kampányban Marie Le Pen-t, akinek a pártját szintén moszkvai pénzből működteti. 

Én keresztényszocialista patriótáként centrumban gondolkodom és azt tartanám helyesnek, hogy ennek a teljesen felesleges időközi választáson centrista nyugatos kormány jöjjön létre. Ezért úgy gondolom, hogy a centrista pártoknak félre kellene tenni az ízlésbeli különbségeiket és egyetlen politikai szubjektumot hoznának létre. A jelenlegi közvélemény-kutatások szerint a SMER SD a legerősebb. A múltbeli tapasztalatok és a mostani komunikációjuk alapján könnyen előfordulhat, hogy kivezetik kis hazánkat az EU-ból és a NATO-ból. Könnyen lehet, hogy Moszkva lábánál landolunk és átvesszük az utolsó csatlós szerepét. Ezt minden eszközzel meg kell akadályozni és ezért kérem a centrista politikusokat, hogy vegyenek vissza és legyenek nyitottak egy közös formációra. 

Ha a jobbközép egy megkerülhetetlen szubjektum akar lenni, akkor ildomos lenne egy gyűjtőpárt létrehozása. Mert mind addig, amíg nem képviselünk kellő súlyt, addig nem tudjuk az érdekeinket érvényesíteni. Ez szétforgácsolva nem megy. 

Fiatal köztársaságunk nem úgy van felépítve mind amerika, hogy egy Trumpot is ki bír és ha kell ki bír. Sérülékenyek vagyunk ezért törekedni kell a stabilitásra. A stabilitás meg csak kellő mértékű viták alapján létrejövő kompromisszumok által tud létrejönni. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Profile picture for user Jéney Gàbor
99 blogbejegyzés
Jéney Gàbor
15 karma