Fordítsd oda másik orcádat is!

Braunsteiner Kristóf
2022. április 2.
Az amerikaiak háborús bűnösök. A második világháborúban és azóta is elkövettek emberjogi sértéseket, és az azt követő évtizedekben országokat támadtak meg, rezsimeket döntöttek be és demokratikusan választott kormányokat távolítottak el, majd diktátorokat vagy kollaboránsokat helyeztek az érintett országok élére. És az ebből eredő instabilitás és társadalmi feszültség miatt a USA baráti diktatúrák még rosszabb rezsimekre változtak át.

Ők voltak az egyetlenek, akik atomfegyvert használtak háborúban. A kóreai háborúban gátakat bombáztak, Vietnamban Agent Orange-ot, egy agresszív és maradandó egészségügyi károkat okozó permetet használtak a dzsungel (és az emberek) irtására. Napalmot mindenhol bevetettek. Kambodzsában brutális szőnyegbombázást hajtottak végre. Több háborúban fehér foszfort és szegényített urános lövedékeket használtak – az utóbbinak eredményét máig látni az iraki Fallúdzsában, ahol a háború óta jelentősen megnőtt a genetikai hibákkal születő gyerekek száma. A kegyetlen gazdasági rendszerüket exportálták az egész világba, és ma már szinte nincs egy ország a földön, ami nem e szerint a rendszer szerint működne. A Nürnbergi-per utáni törvények alapján az utóbbi évtizedek összes amerikai elnöke háborús bűnös. És nem csak az elnökök, de a legnagyobb korporációk is részt vesznek ezekben a háborús bűnökben és emberjogi sértésekben. És Henry Kissinger. Ne felejtsük el Kissingert.

Ha mind ezt tudom, akkor mégis miért dühít annyira, amikor a „fegyverekkel nem lehet békét teremteni”-féle véleményeket olvasom? Amikor relativizálni akarják az emberek az orosz inváziót ezen háborús bűnök felsorolásával? Amikor az „agresszív keleti NATO terjeszkedés”-ről olvasok és arról, hogy ezt a háborút az amerikaiak kezdték?

Azért, mert ezt a világot háborús bűnösök és emberi jogokat porba tipró rendszerek uralják. És mindig is uralták.

Az oroszok ugyan annyira háborús bűnösök, mint az amerikaiak. A második világháború előtt, alatt és közben civileket terrorizáltak és gyilkoltak, háborús foglyokat tömegesen kivégeztek, mindenkit megerőszakoltak, akiket csak elkaptak, és az elbeszélések szerint még kegyetlenebben viselkedtek a civil lakossággal az általuk okkupált területeken, mint a nácik. A szovjet rezsim gulágjaiban milliók pusztultak. A második világháború előtt 3 millió ukránt éhhalálra ítéltek a Holodomorban, majd még egyszer annyi ukrán hagyta életét, amikor a Vörös hadsereg oldalán harcolt. Miután „felszabadították” a kelet-európai országokat, az itteni lakosság is élvezhette a szovjetek jótékonyságát. A hidegháborúban beküldték katonaságukat Magyarország és Csehszlovákia területére „rendet rakni” (és jegyezzük meg, hogy a lakosság kérte a nyugatot, hogy segítsen, de akkor nem érkeztek fegyverek a segítségünkre a nukleáris félelem miatt, és ugye milyen jó volt az a béke). A 80-as években meg ők próbálkoztak bevenni Afganisztánt és gazdag nyersanyaglelőhelyeit, de nekik sem sikerült (csak úgy, mint az előttük jövő nagyhatalmaknak sem), nem csak az ország komplikált geográfiai adottságai miatt, hanem azért is, mert itt már bátrabbak voltak az amerikaiak és szállítottak fegyvereket a védekező afgánoknak – na most ezt nem jótékonyságból és jószívűségből csinálták, hanem azért, mert pompás pillanat volt egy kis proxy-háborúra a szovjetek ellen (Kórea és Vietnam után), valamint ők akarták volna azokat a gazdag nyersanyaglelőhelyeket kizsákmányolni. Ez persze nem sikerült, mert a Taliban ellenük fordult és visszalökte az országot a középkorba. A 2001-es inváziójuk is katasztrofálisan végződött. Afganisztán máig a nagyhatalmak temetője.

Folytassam?

Az oroszok a Szovjetunió becsődölése után is folytatták a már megszokott bizniszt. Amikor a csecsenek le akartak válni tőlük, akkor hamis tények alapján terror elleni operációként álcázva terrorizálták a lakosságot és porrá bombázták Groznit. Ugyanúgy bevetnek tiltott fegyvereket, mint az amerikaiak. A szíriai háborúba az ottani diktátor, Bashar al Assad oldalán szálltak be, aki vegyi fegyvereket használt. Aleppót szétbombázták. Az otthoni lakosságukat elnyomják, a szabad véleménynyilvánítás szinte lehetetlen. A korrupció mérhetetlen, a Putyin-lojalista oligarchák vezetőjükkel együtt szétlopták az országot, hisz nem fogják saját családjukat meglopni. Amennyi nyersanyaguk és területük van, földi paradicsomot teremthetnének Oroszországban. De ők inkább a nukleáris ortodoxia és az illiberális, xenofób és rasszista ideológia mellett döntöttek. Az orosz zsoldoshadsereg, a Wagner Group segítségével az afrikai kontinensen is erősítik jelenlétüket. És már 2014-ben inváziót indítottak a kelet-ukrajnai Donbasszban, mert azoknak az embereknek Putyin szemében volt joguk eldönteni, hogy nem akarnak többé Ukrajna része lenni (pechetek van, csecsenek, nektek ez a jog nem jutott). A Krimet jogtalanul annektálták. És 2022 február 24-én inváziót indítottak Ukrajna többi részére is, a háború azóta tart. Városokat pusztítanak.

És a nyugat ne küldjön az ukránoknak fegyvert, mert azzal nem lehet békét teremteni? Mert így minket is belekevernek a háborúba? Mert az amerikaiak is rosszak? Mert ez nem a mi háborúnk? Mert az ukrán elnök és kormány korrupt?

Ezen a világon minden hatalmi pozícióban levő ember korrupt. Ki jobban, ki kevésbé, de az, mert amúgy nem lenne abban a hatalmi pozícióban.

Ez nagyon is a mi háborúnk, mert ha Ukrajna elesik és az oroszok megkapják, amit akarnak, akkor mi leszünk a következők.

Az amerikaiak rosszak, de az amerikai rendszer, minden hibája és kegyetlensége mellett, még mindig az egyetlen, ahol a bíróságokon a civil populáció legalább valamilyen igazságtételre számíthat. Messze nem az esetek 100 százalékában, de összehasonlítva Oroszországgal, Kínával és Indiával még mindig ez a legszabadabb világrend. Ami elég sokat elmond rólunk, emberekről.

Sokan azt állítják, hogy az emberek lelkük mélyén jók, a gonoszok és rosszakarók vannak kisebbségben. Szerintem ez egy túl pozitív nézet. Az emberi történelem utóbbi 10 000 éve csak a háborúról és a vérontásról szól. Békés időszakok mindig voltak, de a lényeg a gyilkolás, a területszerzés, a hatalomra jutás. Ők megtámadtak minket, mi megtámadtuk őket, azok segítettek, tehát következőre azokat is megtámadják ők, és generációról generációra megy tovább a történet. Évezredek teltek el, sok minden változott, filozófiák, világnézetek, társadalmak. De egy dolog konstans: a Háború. És bármennyire is remélem, hogy ez megváltozik, mert a nukleáris fegyverek egy pillanat alatt kiirthatják civilizációnkat (sőt, talán az egész emberiséget is), attól tartok, hogy a háború annyira mélyen belénk van kódolva, hogy ez nem fog megváltozni. Sőt, statisztikailag nézve előbb-utóbb atomfegyvereket is be fog vetni valaki háborús célokra, csak úgy, mint az emberiség a tüzet is elkezdte használni háborúra. Mindig lesz valaki, aki hatalmasabb lesz másoknál. És mindig lesz valaki, aki hatalomra fog akarni jutni. Mindig lesznek azok, akik tényleg jó elképzelésekkel indítanak forradalmakat, és mindig lesznek azok, akik ezt kihasználva hatalomra törnek, és minden jó elképzelést eltipornak.

És ne legyenek illúzióink, mi már benne vagyunk a háborúban. Már évek óta folyik a harmadik világháború, proxy háborúk és kibertámadások formájában. Az Ukrán-Orosz háború ezeknek a proxy háborúknak a kicsúcsosodása. Ezért van az teljesen rendben, hogy az Ukránoknak fegyvereket adunk. Ők a mi szabadságunkért is küzdenek. Ezért nem mondhatjuk nekik, hogy fordítsák oda másik orcájukat is.

Amire nekünk kell ügyelnünk, az az, hogy ez a szabadság meg is maradjon, és ne tiporják el helytelen belpolitikai döntések. Mert ha az Orbán Viktor és Donald Trump féle „keménylegények” hatalmon maradnak, hatalomra jutnak vagy visszakerülnek hatalmi pozíciókba, és illiberális, mérgező ideológiájukat tovább tudják propagálni és törvényekkel meg tilalmakkal alátámasztani, na akkor nem lesz már értelme a háborúnak. Akkor tényleg olyanná fog válni a nyugat, mint Oroszország. Mint Kína. Ahol csak az erősebb kutya baszik.

Ehhez meg kéne érteni a civil társadalomnak, hogy milyen veszélyes korszakban vagyunk. És a civil társadalom azt sem képes megérteni, hogy miért előnyös egy maszk hordása egy légúti betegség elkerülése érdekében.

De tudjátok mi a teljes, szomorú valóság?

Az, hogy bárki is nyeri ezt a háborút, az emberiség úgyis elveszti. Itt már egy halott bolygóért folyik a vérontás. Viszont addig is segíteni kell szomszédunkat.

 

(Nyitókép: Wikimedia Commons)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Profile picture for user Braunsteiner Kristóf
10 blogbejegyzés
Braunsteiner Kristóf
16 karma
Pozsonyban születtem, anyanyelvem magyar, apanyelvem német. A Duna utca padjait koptattam elsőtől érettségiig, egy kis intermezzóval egy echte high schoolban az Egyesült Arab Emirátusokban. Miután kaptam róla papírt hogy érett lettem, Bécsbe vezetett utam az Uni Wien-re, a kémia szakra. Az egyetem annyira megtetszett, hogy ráhúztam egy pár szemesztert az alapidőre. Én meg annyira megtetszettem nekik, hogy alkalmaztak. Először tutorként kezdtem a biológusok bevezető laborkurzusában, 2020 óta lektorként tevékenykedek ugyanott. Mellette fordítok. Remélem tetszeni fognak a bejegyzések!