Elvárásaim a politikusokkal szemben.

Jéney Gàbor
2021. július 25.
Hat szempontot veszek figyelembe.

Mivel régóta aktív tagja vagyok a Felvidéki Politikai Vitaklub-nak. Ezért megírom, hogy milyen szempontok alapján fogalmazom meg a kritikáimat. 

Hat szempontot veszek figyelembe. 

Tartalom és forma

Egy politikus vitázék! De a vita folyamán  arra vigyázzék, hogy mit mond (tartalom) és milyen formában mondja (forma). Ennek a harmóniája nagyon fontos. Ha a tartalom tolódik ki szélsőséges formában, akkor ez unalmassá válik. Ha a forma akkor fröcsögővé, vádaskodóvá, gyűlöletkeltővé populistává válik. Tehát a vitában, beszédben tartott konszolidáció nagyban méltányolom. 

Nincs ez másként a viselkedéssel sem. Egyszerűen tartsa szem előtt, hogy az elenfele is ember. Ne feledje, hogy bármit is mond, arra mások hivatkoznak Bármit is tesz azt sokan utánozni fogják. 

Folytasson disztingvált életet. Nem vagyok kíváncsi a realitire. Tehát sem a párjára, sem a gyerekére, sem a családjára. Legyen ez a magán èlete.

Igazság és valóság 

Ponem et circenses!

Kenyeret és cirkuszt a népnek!

Én jobb szeretem ha egy politikus a valósággal foglalkozik és kenyeret ad. A XX. sz amikor túl tenget az igazság az még sosem lett jó a vége. Amikor az ária faj történelmi igazságát hangoztatták az fasizmushoz, nácizmushoz vezetett. Amikor a munkás, paraszt osztályok történelmi igazságosságáról, az pedig kommunizmusban torkollott. Sajnos napjainkban egyre hangsúlyosabban artikulálják az igazságosságot. 

Fedje egymást a kettő. Legyen meg az egymáshoz viszonyított aránya kiegyenlítve. A cirkusz (igazság) a  kenyér (valóság). Ahogy beszélsz úgy cselekedj és ahogy cselekszel úgy beszélj. Amit hallani szeretnénk úgy beszélsz, akkor populista vagy. 

De önmagában a valóság sem jó. Nagyon unalmas és a valósággal nem lehet hatni az emberekkre. Alá kell támasztani a valóságot morálisan és etikailag is. Mert e nélkül csak egy érv tenger az igazság adja meg az ízét neki. 

A plébános egyik keze mindig enyves a másik pedig véres. 

A korrupció és a fanatizmus. Igazából egyik sem jó, de ezek nélkül nem megy. Bár a nagy igazság cunamiban mind kettőt elítélik, mégis az a tapasztalat amikor ezen politikusok hatalomra kerülnek mindig rá tesznek egyikre vagy a másikra egy lapáttal. Ez ellen csak demokráciával, jogállamisággal, átláthatósággal, hatalmi fékekkel és ellensúlyokkal lehet féken tartani. Minnél jobban középre húzódik valaki annál kevésbé lesz enyves és véres. 

Reláció és kontextus.

Nem árt mind kettőt figyelembe venni. A reláció kiváló arra, hogy érzelmeket generáljanak. Az utóbbi időben gyűlöletkeltésre használják. Ezek előtt meg érzékenyítésre használták. A végeredmény az lett, hogy az inga át lengett a másik oldalra és most ott van kifeszítve. A kontextusok fontosak, de ha szélsőségesen bele megyünk akkor, bármit értelmetlené tesz. Mert soha sincs úgy, hogy mindenkinek jó legyen. Itt is egyfajta középutasságra kell törekedni. 

Rend és szabadság 

Európa történelme e két fogalom között ingàzott. Ez a kérdés ma még aktuálisabb mint valaha. Mi a XX. sz többnyire a rendet tapasztaltuk meg. Itt van a covid! A túlzó rend következménye az anarchia. Bele volt kódolva az elrendelt korlátozásokban a tüntetések, megfenyegetett tudósok és a megvert rendőrnő is. A túlzott szabadság mindig önkényességhez, szabályozáshoz és felesleges adminisztrációhoz vezet. Jelen esetben megfertőzöttséghez és akár az életünkben is kerülhet. Szükség van az egyikre is meg a másikra is. De itt sem szabad kilépni a centrumból. 

Hitelesség 

Ezek után már csak hitelesnek kell lenned. Valamit képviselned kell. Ami itt nagyon fontos, hogy legyen múltad. Nyilván ez fiatal politikusoknak nincs ezzel nincs is semmi baj. De utána kell, hogy legyen, mert ettől lesz valakinek hitele. A változás jogát senki sem vitatja el, de ennek lennie kell egy folyamatának. S tudjuk Isten malmai lassan őrölnek. 

Jobban tisztelem azon politikusokat akikkel véleményével nem értek egyet, de konzekvensen már hosszabb ideje ugyan azt képviselik, mint azokat akik a tetszési indexek szerint változtassák a véleményüket. 

Ha kéred a szavazatomat, akkor legyen meg benned a tartalom és a forma, igazság és valóság, korrupció és fanatizmus, reláció és kontextus, rend és szabadság kvintesszenciája. S ezt képviseld autentikusan! 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Profile picture for user Jéney Gàbor
31 blogbejegyzés
Jéney Gàbor
2 karma
2021. május 14.
Legfrissebb blogbejegyzések