Elkészült az 1965-ös Dolgozó Nő digitális változata

Haraszti Gyula
2024. január 26.
Az elmúlt évben is folytatódott a múlt század második felében, magyar nyelven megjelent, nők számára Íródott szlovákiai hetilap, a Dolgozó Nő egyes évfolyamainak digitalizálása. Jelenleg már hat évfolyam érhető el az interneten. A Kisebbségi Kulturális Alap (KKA) támogatásának köszönhetően már olvasható az 1960-as, 1961-es, 1962-es, 1963-as, 1964-es és az 1965-ös évfolyam.

Az egykor kiadott, megrendelt, előfizetett és családok által kiolvasott, kézről kézre adott régi újságok, hetilapok sokszor felkerülnek a padlásra, ha van – ha nincs, akkor gyakran az iskolai papírgyűjtésben végzik. Nem tudja őket minden család megőrizni, még akkor sem, ha esetleg épp az ő szülővárosukról, édesapa üzeméről, anyuka kollégáiról, a gyerek iskolájáról vagy a nagymama főztjéről van benne valami, ami egykor fontos volt mindannyiuknak. Így a feledés homályába vész sok érdekes történet, jellemrajz, hír, fotográfia, korismeret. 

Ezért fontos a régi lapok elektronikus feldolgozása, ahogy ma nevezzük: digitalizálása. Méghozzá olyan módszerrel, amelynek segítségébel a digitalizált anyagban kereshetővé válnak kulcsszavak különféle lehetőségek és igények szerint.

Az elmúlt évben is folytatódott a múlt század második felében, magyar nyelven megjelent, nők számára íródott csehszlovákiai hetilap, a Dolgozó Nő egyes évfolyamainak digitalizálása. Jelenleg már hat évfolyam érhető el az interneten. A Kisebbségi Kulturális Alap (KKA) támogatásának köszönhetően már olvasható, böngészhető az 1960-as, 1961-es, 1962-es, 1963-as, 1964-es és az 1965-ös évfolyam.

Az arra a korra jellemző termelési riportokban sokan megtalálhatják szüleiket, nagyszüleiket, mivel az akkori szokásnak megfelelően temérdek embert említenek név szerint a cikkekben, és az olvasók által beküldött levelek írói között is rábukkanhatunk ma is aktív közéleti személyiségekre.

Figyelemre és további elelmzésre méltó, hogy a hetilap illusztrációit többnyire a politikai hatalom által nem preferált (mondhatjuk úgy is: ideológiai alapon félreállított) grafikusművészek készítették. Az akkori újságírás ezzel tudta segíteni a művészeket. Korrajzként lehet értékelni a külpolitika és a nemzetközi nőmozgalmak, a szabadságért vívott harcok leírását és a szlovák sajtóból átvett kötelező témákat.

A 65-ös évfolyam érdekessége, hogy ez az utolsó évfolyam, ami kéthetente, Dolgozó Nő címmel jelent meg, mivel 1966-tól átvette a helyét a  címre rövidített, hetente megjelenő képeslap. A 65-ös évfolyamban már érezhetően több irodalom és művészeti témájú cikk szerepel, megjelennek a nyugati világ művészeit bemutató cikkek – hiszen közeledünk a 68-as eseményekhez, érezhető a lazulás, a könnyedebb és nemzetközibb témák és trendek feldolgozása is.

Érdekes téma lehetne egyetemista diplomamunkához annak, aki veszi a fáradságságot, és most már kényelmesen, tanulószobájából vizsgálhatja az egyes lapszámokat a maguk teljességében, mert nem kell még a könyvtárba sem elmenni, hogy kikeresse és ott jegyzetelje.

A lap a Csehszlovák Nőszövetség képes hetilapjaként indult 1952-ben.

(Nem keverendő össze a Romániában megjelent Dolgozó Nő (1949–1990) című periodikummal, melynek utódlapja a Családi Tükör (1990–1994). Ez társadalmi-politikai és kulturális folyóirat volt, Románia Szocialista Köztársaság Országos Nőtanácsának magyar nyelvű havi képeslapjaként látott napvilágot.)

A digitalizált évfolyamok elérhetők közvetlenül ezen a linken.

A folyóirat digitalizálása a Kisebbségi Kulturális Alap támogatásával folyik.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Profile picture for user Haraszti Gyula
2 blogbejegyzés
Haraszti Gyula
2 karma
Kivagyok