Élelmiszerválság

Jéney Gàbor
2022. június 28.
Rövid véleményem az élelmiszer válságról.

A Világon élelmiszerválság van. Ennek az oka az ukrán gabona elpusztítása és akadolyaztatása, illetve az Oroszország ellen kivetett szankciók. Ez gondot jelent a 3. világban és kis hazánk szegényei körében is. 

S még is több hektárnyi brokkoli ment tönkre leszedetlenül Britanniában. S mi van nálunk,  elkezdődött a zöldség-gyümölcs betakarításának az ideje és nincs aki betakarítsa őket. 

Holott 187 951 regisztrált munkanélküli van. S ezen kívül 191 121 középiskolás diák és 10 059 elítélt. Szóval lenne kinek leszednie a terményt. De valamiért eljátszuk ezt a bohózatot. A termelők nincsenek a pénzüknél. Csak keveset tudnak fizetni és nincs aki betakarítsa a terményt. Holott a különböző aktivációs munkák helyett több értelme lenne, mint fizetni a víz gereblyézésért. A középiskolásoknak sem árt 2 szelfi között. S az elítélteknek sem árt meg mafia továbbképző helyett. 

S mi van a tájgazdálkodással. Látni lehet, hogy sok szabadon növő termény tönkre megy. Gondolok itt gombákra, gyógynövényekre, gyümölcsökre stb. Szóval több millió € értékű élelmiszer alapanyag megy tönkre. Ami nől magától csak be kell takarítani. A vízben lévő halákról nem is beszélve, amivel mostanában szelfizni szokás.

Én most is azon véleményen vagyok, hogy minden felnőttnek be kellene biztosítani 3 ár termőföldet. Meg kellene adni, hogy az emberek magukról gondoskodjanak. Itt nyilván azokról beszélek, akiknek ilyen lehetőségük nincs. S azzal sincs semmi gond, ha ezzel valaki nem él. 

Sajnos az állam most sem az embereket szolgálja, hanem pár vállalkozót. Nem azon dolgoznak, hogy olcsóbbak legyenek az élelmiszerek. Esetleg valami értelmes elfoglaltságot keressenek a munkanélkülieknek. Ha megkérdezném bármelyik politikust csípőből az EU-ra fognák. Holott nyugaton vannak közösségi kertek, be van csatornázva a vadon növő növények termése és mindenféle szociális szövetkezetekben értelmes és hasznos elfoglaltságot találnak a munkanélkülieknek. 

"Nem az a szabadság, hogy azt teheted, amit akarsz, hanem hogy nem kell meg tenned, amit nem akarsz" 

Jean-Jacques Rousseau

Látjuk hová vezet a liberalizmus. Kell valamilyen hierarchia. Nincs olyan, hogy mindenki azt tesz amit akar. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Profile picture for user Jéney Gàbor
99 blogbejegyzés
Jéney Gàbor
15 karma