Egészségügyi reform kritikája

Jéney Gàbor
2021. augusztus 20.
Optimalizálják a kórházi ellátást. Vajon jól teszi kormány?

Márpedig az egészségügyi rendszer újra sruktúrálására igenis szükség van. Csakhogy mielőtt elővennénk a térképet és piros filccel elkezdenénk városokat kihúzni jó volna valamiféle garanciákat meghatározni ami bebiztosítja, hogy a páciens időben be érjen a kórházban. 

Jó magam úgy gondolom, hogy ilyen garancia az autópálya hálózat, gyorsforgalmi úthálózat, települések elkerülő útjai és a non-stop heliportok. De még ez sem elég, 50-60km-re van a kórház. Ráadásul azt sem ártana megnézni, hogy az adott kórház egyes osztályainak milyenek a kihasználtsága, mennyi az adott régió baleseti statisztikai indexe stb. 

Több kórház erre a listára került a szülőföldünkön. Ami azért furcsa, mert nem hogy az úthálózat infrastruktúrája hiányzik, de még a járásaink is gigantikus méretűek az északabbi járásokhoz képpest. Milyen furcsa, hogy máshol 10-15km-ként van egy kórház, addig délen 20-30-ként és még ez is kevés az államnak itt csinálná 50-60km-ként egyet. Azt hiszem, hogy mindenki levonhatja a konzekvenciákat. 

Ettől függetlenül ez az egészségügyi rendszer fenntarthatatlan. Egy nagyon drága rendszer ami nem effektív. Az átlagéletkor és a krónikus betegségek kezdetének az átlagéletkora mindent elárul. Szóval biztos, hogy nincs szükség ennyi kórházra és az is biztos ez a reform is fájni fog. Bár egyre kevesebben vagyunk de mivel öregedünk el ezért egyre nagyobb igényünk van az ellátásra. Ezért egy kicsit becsapós a dolog. 

Bízom benne, hogy elkezdődik az egészségügyi reform minnél hamarabb, de abban is bízom, hogy nem nyomja le ezt a kormány izomból. Meg lesz a szakmai párbeszéd és vita. Illetve meglesz  válaszolva az összes kérdés, mert itt az életünkkel játszanak. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Profile picture for user Jéney Gàbor
99 blogbejegyzés
Jéney Gàbor
15 karma