Meleg tájakra

Anna Koňuchová Kopić
2021. június 16.
Az utazási irodások rémálma azok a gyakori utasok, akik betoppannak az irodába, és a nyarunk közepén szeretnének meleg tájakra utazni, víz mellé, legfeljebb három órányi távolságra. Régóta az a vágyam, amely most végre teljesül, hogy egy őszinte választ adjak erre a kérésre: nyáron a legfeljebb három óra utazásnyira lévő meleg vízmenti táj pont itthon van, például az Ebedi kanálisnál.

A kanális partja biciklivel vagy gyalog járható a legjobban, egyirányban Muzslától Ebedig (vagy fordítva), kocsival nem ajánlott (igaz a halászok kocsival járnak, de úgy nem túl izgalmas). Biciklivel picit neccesebb, mivel csak földes út van, ami szakaszonként homokos. Ha gyalog mennek, akkor érdemes busszal jönni Muzslára, ahol a legközelebbi buszmegálló a Jednota, onnan kanyarban lefele Komáromba vezető úton, majd a biciklis iránytáblánál balra a földútra, amíg a kanálisig nem érnek, a kanálishíd után aztán megint balra, követve a kanálist, egészen a cserpacska ( :) ) előtt lévő hídig, azon át, majd az első vagy a második földútnál (mindegy, ugyanoda vezet) balra Ebedre. Kb. 7 km és kb. 2 óra, és gyerekkel is vígan megoldható, számukra is érdekes program lehet szünetre.

Mindenképpen vigyenek folyadékot, de ha elfelejtik, Muzslán és Ebeden is van üzlet, be tudnak vásárólni. Muzslán van étterem is, a Fehér ló, nem messze a Jednotától. Ebeden, ha megéheztek, akkor van az SOS kocsma, ahol van SOS harapnivaló és főleg szomjűző ;-) És van a Lobogi pub is, ami jó falu létére van Muzslán is - a Joker Pub, közvetlenül a buszmegállónál. Illetve a muzslai Jednotával szemben van egy finom fagyizó is.

És miért is kellene ebedi kanálisra menni egy trópusi nyaralás helyett? :) Nem kell, de ha már itt van az orrunk előtt, akkor egy napot a nyári szünetből biztosan megérdemel. A víz közelsége kellemes klímát biztosít, csendes, és békés. Ha szerencsések, akkor hódot is láthatnak, ha nem, akkor csak a munkáját.

Halászni ideális a hely (engedély kell hozzá!), halakon kívül akár békát, gyíkot, szitakötőt, sok féle madarat, és persze, régiónkhoz híven, sok szúnyogot is találunk itt. Elméletileg fürödni, úszkálni is lehet a kanálisban, láttunk már fürdőket, de személyesen még nem tapasztaltuk meg. 

Ha maradt sok időnk és energiánk, Ebedről továbbhaladhatunk a Velo6 úton Párkányba (+1 órácska), de a cserpacskánál befordulhatunk Duna fele is, ahol egy csodás, csendes part vár a fáradt túrázókra, és ahol jót lehet lubickolni, piknikezni. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Profile picture for user Anna Koňuchová Kopić
17 blogbejegyzés
Anna Koňuchová Kopić
18 karma
Karváról (is) származom. Ifjabb koromban menekültem innen; a falusi élet monotónnak tűnt, tartalomtalannak, ezért amint felnőtt lettem, elkezdtem városokban múlatni napjaimat, jártam a nagyvilágot.
Harmincnéhány évesen hazakerültem, Muzslán lakok pont 10 éve. Jobb ötlet híján elkezdtem kószálni a környékünkön, amit eddig sikeresen ignoráltam, és rá kellett jönnöm, hogy bezzeg gyönyörű helyen élünk, amely annyi kiaknázatlan lehetőséget rejt önmagában. Bízom abban, hogy bejegyzéseimmel sikerül legalább egy morzsányit hozzájárúlnom régiónk turizmusának fejlődőséhez.
Még annyit fontos hozzá(m)fűzni, hogy lassan 20 éve turizmusban dolgozom, így nem kicsit szakmai szempontból is írom soraimat.