Család, nők, gyerekek

Bindics László
2021. október 6.
Szlovákia családpolitikája, benne a gyermekvállalásra való ösztönzés, és a nők egyenjogúságára való törekvés, azt hiszem, máig instabil lábakon áll. Pedig, ha jobban belegondolunk, a nő és a gyermek testesíti meg a civilizációnk egyik alappillérét, stabilitását és társadalmunk fennmaradását.

Azt, hogy a nők kevesebbet keresnek, mint a férfiak, azt már rég nem lehet mítosznak nevezni, hiszen különféle statisztikák, adatok bizonyítják ennek létezését. Sajnos a vírus még súlyosabbá tette ezt a problémát hazánkban. A nők tavaly átlagosan 260 euróval kerestek kevesebbet, mint a férfiak. A nők bruttó átlagbére csak a férfiak átlagbérének 82 százalékát érte el. Miért van ez a nagy különbség? Miért nem becsülik és értékelik a nők munkáját annyira, mint a férfiakét? A világjárvány az egyedülálló anyákat is nagymértékben sújtotta. Azok az anyák, akik egyetlen jövedelemtől függnek, az iskolák bezárása után, arra kényszerültek, hogy otthon maradjanak gyermekeikkel, és ezzel elvágták őket a pénzkereseti lehetőségeiktől. Nyújtott az állam számukra megfelelő megoldást?

Az anyasági támogatás összege 2021-ben a munkavállaló anya nettó bérének a 75% -át teszi ki. Ez azt jelenti, hogy ha egy anya nettó keresete 450€-t, akkor 337,50 € lett az anyasági támogatás. El tudjuk képzelni, hogy egy gyermekét egyedül nevelő anya, hogy tud ebből az összegből megélni? Ja és még plusz a családi pótlék, ami 25 euró 50 cent. Ha csak az alapvető kiadásokat vesszük, arra is csak szűken elegendők ezek az összegek. És közben csodálkoznak a vezetőink, hogy fogyunk és egyre kevesebben vállalnak gyereket. Miért nincs hazánkban egy kidolgozott, reális összegeken alapuló családtámogatási rendszer? Miért nincs egyenjogúság a nemek közötti bérekben? Miért nincs megfelelő gyermektámogatás és családpolitika?

 

A létminimum miért csak 214 euró és 83 cent? Pont arra nem gondolnak vezetőink, ami a társadalmunk alapköve, és a legfontosabb az életünkben. A családjaink, a nők és a gyermekeink védelme és megbecsülése.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Profile picture for user Bindics László
34 blogbejegyzés
Bindics László
35 karma
Az én szülőföldem, sokunk szülőföldje, ahogyan mi magunk között mondjuk, a Felvidék. Ez az otthonunk. És nem egy vagy két emberöltő óta, hanem évszázadok óta, amihez nyitott mentalitás társul. Naivnak tűnik, de gondoljunk csak bele, ki ne óhajtana becsületet és tiszteletet látni maga körül, szülőföldjén ahelyett, ami van? Becsületet a munkájának, tisztességes kereset formájában is. Azt hiszem, hogy sokan szeretnék ezt így megélni. Ehelyett látszatot, valakik döntéseit kapjuk kézhez. Mondjuk ki, mindenre jutna az államból, ha a betervezett anyagiak mind egy szálig megérkeznének oda, ahová valók. Például miért kell megkülönböztetést alkalmazni észak és dél között? Hiszen tetszik vagy sem, de mi vagyunk az ország szíve és motorja.