Család

Jéney Gàbor
2021. július 31.
Pár adat ma a családokról.

Kis hazánkban demográfiai mutatója 1,6 ennyi gyerek jut 1 családra. Közgazdászok felhívták a figyelmet arra a tényre, hogy így 2035-re összeomlik a nyugdíjrendszer. Persze gyereket vállalni nem olyan egyszerű. 

Abban az országban élünk, ahol majdnem minden családra jut 1 alkoholista. A hivatalos (2019) adatok szerint 22 864 alkoholfüggő volt. Igazából ez a szám sokkal nagyobb. Sajnos még mindig tagadjuk, elkendőzzük, megcsináljuk helyette, kimentjük őket. 

De egyre nagyobb probléma a kábítószer függőség is. Hivatalosan 3295 fő regisztráltak (2019). Ez a szám csak a jéghegy csúcsa. S a tendencia csak növekszik. 

A szerencsejáték függőségről adatokat nem találtam, de a probléma kézzel fogható. 

Összesen 615 ezer fő él a szegénységi küszöb alatt. A legfrissebb felmérések szerint (2021). Ez azt jelenti, hogy 1 fő 435€ alatt vannak a bevételei. Vagy 2 felnőtt és 2x14 év alatti gyerek esetében 914€. 

A számok beszédesek több mint félmillió ember a szegénységi küszöb alatt. S ez a küszöb sincs nagyon magasan. Mindenki aki önállóan gazdálkodik tudja, hogy ez nagyon kevés. Ha nem vesszük figyelembe az idei brutális áremelkedéseket, akkor is csak nagyon nehezen lehet ebből megélni. Ez katalizálja a szervezett bűnözést, a szürke és fekete gazdaságot. Az pedig bevétel kiesést generál az államnak illetve pénzben kerül a harc ellene. 

De van még ennél lejjebb is a létminnimum 87,80€ . Ebben az országban egy válás után a gyerektartási díjat leszámolják a gyerek hivatalos gyámjának a szociális segélyéből. Ugyanebben az országban a szegények rendszerszintűen rá vannak kényszerítve a vadházzaságra. Ugyanis többet kap 1 önálló személy mint 1 házaspár. Ha valakinek a házastársa dolgozik, akkor nehéz olyan keveset keresnie, hogy kapjon valamit az államtól. A leg újabb változtatások szerint (2021.7.1) 1 fizikai személy 218,06€ a következő már csak 152,12€. Egy felnőtt és 1 gyerek 317,62€. Három tagú család 370,62€ egy 4 tagúnal 469,74€ és 5 tagú család 668,86€ érdemes. 

Így nehéz gazdaságilag felnevelni a gyerekeket. A gyereksegély 25,50€ ami 3 gyerekig jár. 

A legproduktívabbak nem tudnak saját lakáshoz jutni, ami megalapozza minden családot. Egy 2018-as felmérés szerint átlagosan 31 éves korában költöznek el a fiatalok. Egy másik 2019-es felmérés szerint 25-34 éves korosztály 57% él a szüleivel. Arra nincs adat, hogy ezen fiatalok hány százaléka nevel gyereket. 

Tavaly (2020) 13 469 abortusz volt. Ami a házasságokat illeti 31 177 (2018) másrészt 9560 válás jutott ugyan erre az évre. 

Ennek a miliőnek a kultúra sem kedvez. Gyakorlatilag az összes nagy popkultúrális aktor liberális. Mi aki helyzetünél fogva egyszerre tudunk magyar, szlovák és cseh kultúrát fogyasztani kijelenthetjük hogy nincs keresztény alapokon működő kereskedelmi média. Itt most nem az egyházira gondolok, mert abból van szép szàmmal. De ki akar egész nap papokat nézni és Istentől hallani. Amikor az Ő nevét ki sem lehetne ejteni. Világ film, zene és hírgyartásában szép számmal vannak olyan alkotások amelyek hordozzák ezen értékeket. Ezeket általában előfizetéses liberális adók adnak főleg éjjel. Ezért ez nem jut el a nagy közönséghez. 

Gyakran takaróznak az illiberális országok a kereszténységgel. De a illiberális nagyhatalomnak számító Magyarországon 11 év alatt sem sikerült ilyen médiát fel építeni. 

Ilyen környezetben nem fogak megszületni a gyerekek. Ma akkor szexel valaki, ha annak nincs következménye. A randikat a digitalizáció ipariasíttotta a Tinder a Pokec és társai a kommunikációt soha  nem látott mennyiségben felgyorsította. Mivel van választék bőven ezek a kapcsolatok csak rövid ideig tartanak. Győzött a fogamzásgátló és a viagra. 

Régebben is volt ilyen ugyanúgy mint hűtlenség is. De akkor volt a dolognak következménye. Hányan nem lennénk, ha nem lettek volna elődeink hűtlenek. 

Manapság már nem tudjuk értelmezni a dogmát. Éppen ezért át kellene gondolni, hogy nem kellene e nagyobb teret adni a nyílt kapcsolatoknak. Óriási felelőtlenség 10-50 évre örökhűséget fogadni úgy hogy nem tudunk dogmatikusan gondolkodni. Egy fiatal szerelmesen ilyen kijelentéssel, amikor azt se tudja, hogy mi lesz 5 év múlva. Értem, hogy ezt az egyházak elutasítják, de attól ez a opciót is elérhetővé kell tenni. Az egyház csinálja a saját programját az állam pedig a sajátját. 

A nyílt kapcsolatok célja az abortuszok csökkentése, a válások csökkentése, a pornó fogyasztás és a fizetős szexuális szolgáltatások csökkentése. Az utóbbi a közösségi hálókon robbanás szerűen megugrott. Gyakorlatilag megismétlődik a 90' években az interneten bekövetkezett pornó forradalom. 

Vannak demográfiailag sikeres közösségek. Ilyenek a cigányok. Ők gyakorlatilag nyílt kapcsolatokban élnek. Legalábbis a nagy többségük. Van tőlük mit tanulni. S most nem a felelőtlen gyerekgyártásra gondolok, de még szerény gazdasági körülmények között is nagy szaporodási számokat mutatnak. Ez ennek a közösségnek a legnagyobb ereje. Bár azt is lehet látni, hogy minnél magasabb az iskolai végzettség annál felelőség teljesebben vállalnak gyereket. Hamarosan ők lesznek az ország legnagyobb nemzetiségi kissebségi közössége. 

2018-ban 2470 családon belüli erőszak történt a nők sérelmére rendőrség statisztikái szerint. A férfiakról adatokat nem találtam. A legfrissebb (2021) szerint minden 3. lányt és minden 8.fiút abuzáltak. Bár a progresszívek szótárában ez a kifejezés nagyon tág akár egy érintés is lehet abuzáció de a nemi erőszakot is ide sorolják. Ezt így kell érteni. 

A két nagy reláció a kultúrharcban érdekelt. Az illiberálisak a kereszrénységgel takaróznak és az igazukat hangoztatják. Míg a progresszívek a nők ellen erőszak és a mikro kissebségek diszkriminációja ellen küzdenek. Egyik sem érdekelt a problémák feloldásában. Mind két oldal fúja a maga igazát és bugyborékokat képeznek. Bár a kihívások akkorák, hogy a saját erőfforásaink is alig elég hozzák. De még sem érdekelt a problémák megoldásában a hatalmi elit. Inkább a nyugatról jövő trendeknek megfelelően kultúrharcol. 

Minden második diplomás fiatal külföldön tervez. Aki itthon marad az nem tud vagy nem akar elköltözni otthonról. Egyre nagyobb a Pán Péter effektus. A férfiak Inkább az anyukkal maradnak és tindereznek vagy incelé válnak. A nők pedig nem tudják kialakítani azt a kötődést ami a gyerek vállaláshoz kell. Vagy karriert építenek és nem fér bele a gyerek. 

Csak a felszínt kapargatom. A problémákat még csak megfogalmaztuk. A megoldás még odébb van. Nyilván szakemberek kellenek hozzá és politikai akarat. S a változást természetessé kell tenni ezért szükség van a művészekre is. De a problémák csak egyre mélyülnek. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Profile picture for user Jéney Gàbor
31 blogbejegyzés
Jéney Gàbor
2 karma
2021. május 14.
Legfrissebb blogbejegyzések