Az oroszok társadalmi elismertsége

Jéney Gàbor
2022. január 31.
Össze szedtem pár általános állítást. Miért ilyen népszerű az orosz politika.

Pár általános dolgot szedtem össze a felmérésre mi szerint a mostani ukrán-orosz konfliktusról a NATO és amerika tehet. A Focus felmérése szerint szlovákia lakosságának 56% szerint NATO és amerika tehet a mostani konfliktusról. 

Oroszország, mint legyőzhetetlen. Ami nem igaz, mert legyőzték őket a finnek és az afgánok is. De az tény, hogy senkinek sem sikerült elfoglalni ezt az országot. Mondjuk az ország területi méreteitől sem miatt lehetséges. 

A gáz, olaj és a fűtőelem Oroszországból jön. Ez igaz bár az olaj most már sokfelől jön de a gáz meg a fűtőelemek onnan jön. S a fűtőelem oda is megy vissza. Bár volt róla szó, hogy csinálnak itt atomtárolót. Meg Kassa mellett van Közép-kelet Európa legnagyobb urán készlete. A termál meg biogáz vagyonunkkal ezt lehetne árnyalni, de kiváltani nem. 

Oroszország nagyhatalom. Méreteinél fogva az. Még mindig él ez az anekdota és az idő mindent meg szépít. Minden esetre nem szeretnék Oroszországban élni. 

Oroszország határozott. A nyugati világnak nincs vezetője. Amerikát egy olyan ember vezeti, akinek a saját felesége sincs meg mindig. Az EU-t meg olyan emberek, akiknek eddig a női kvóták, gender wc-k meg a lakotterületen való sebbeség korlátozás. Szóval nem csodálkozom, hogy sokan csodálják Vlagyimir Putyin határozottságát és karizmáját. 

Fake news és propaganda. Az orosz titkosszolgálatok már rég erősen támadja a nyugati világot különböző hamis hír oldalakkal amit a Facebook szívesen terjeszt. Már rég aktívan kritizáljuk azt, hogy egy cég ami felette áll a kormányoknak. A Milói Vénusz-t pornográfiának érzékeli, amit letilt. De az orosz fake news és az orosz propaganda határtalanul terjedhet. Ami elméletileg beperelhető de gyakorlatilag Írországban kell érte elmenni. Amíg a kormányok nem veszik ellenőrzésük alá, addig ez nem fog változni. 

Orosz politika. Már rég építik az oroszok európai politikáját. A szélsőjobbos pártok támogatásával. Itt az egyik legjobb szövetségese vagy lakája Orbán Viktor. De sajnos a szlovák parlamentben is vannak beépített embereik. Mondjuk az abszolút progresszív nyomulást látva nem csodálkozom, hogy ott keresik a kapaszkodót.

Úgy is legyőznek. Bár a NATO szövetségesei vagyunk, de a hazai hadsereg állapotát elnézve nem lehet ezen csodálkozni. Még Trump próbálta fenéken billenteni európai szövetségeseit, de valahogy nem sikerült. Már ő sem elnök. Az elmúlt évtizedben nem nagyon hallottunk a NATO-ról. 

Amerika katonákkal terjeszti a demokráciát. Még most is keresik az iraki tömegpúsztító fegyvereket. Igen hazudtak. Valahogy legitimálni kellett a beavatkozást. Volt egy pár vitatható kalandjuk. De viszont ez kellett ahhoz, hogy nálunk 30 éve béke van. 

Az amerikaiak már itt vannak. Másfélévente láthatjuk a vasúton meg az utakon amerikai katonai fegyvereket. Ilyenkor van a rotáció. Haza mennek az itt szolgáló katonák és jön helyette a váltás. De ha nem lennének, akkor nem lenne ilyen szabadság. 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Profile picture for user Jéney Gàbor
99 blogbejegyzés
Jéney Gàbor
15 karma