Az oltásról általában

Bagos Bertalan
2021. május 9.
Virológusok hazája vagyunk.

Kishazánk közpolitikai gondolkodásmódját sokminden befolyásolja. A kormányban történtek, a járványhelyzet alakulása, kezelése, mindennapi életünk menete. Mindenki, aki egy kicsit is figyelemmel kíséri a körülöttünk zajló eseményeket, az csak kapkodja a fejét, lehet nógatja is. Hiszen nap nap után mindig tartogat valami meglepőt és főleg sokszor érthetetlent és értelmezhetetlent. Ma egyet ragadok ki ezek sorából: az oltásokét.

Tudom, ez már  lerágott csont, azt is tudom, hogy itt mindenki virulógus és infektológus. Sajnos a politika is nagyban hozzájárul ennek a sajátos tévképzet a kialakulásához. Nincs egyértelmű magyarázat. A szakemberek hallgatnak, a politkusok oktatnak. Ami pedig a legnagyobb baj, hogy a kormányzati kommunikáció szinte követhetetlen.

A sajtónak is megvan a maga sara ebben. Tudjuk, ma a kattintásvadászat a legfontosabb. Minél bombasztikusabb a hír, annál több a nézettség, (ami nem jelent egyben olvasottságot is). Utána jöhetnek a kommenthadseregek. A trollok kiélhetik szereplési és írási vágyaikat. 

De ez nem segít, inkább csak ront a helyzeten. Hazánk nagyon gyatrán áll átoltottság terén. Ennek sok oka lehet és van is. Itt van mindjárt az érthetően hírhedt, jelentkezési oldal. Sokszor értelmezhetetlen módon jelöl ki helyeket az oltásra. Máskor meg a bejelentkezettek hetekig várnak, mégsem jutnak sorra. Voltak it a környezetemben, akiket a legközelebbi oltóközpont helyett, (ahol hely is volt) több száz kilométerre lévőre utalta.

Na, meg itt vannak a vakcinák. Úgy néz ki, hogy csak a Pfizer a menő. Sokan, szinte sajnálkozva néznek arra, aki Zenecát kapott. Ha szóba kerül az oltás, már az elején gyorsan kijelentik: Pfizert kaptam. Mintha ezzel is azt sugallnák, a Zeneca nem jó, sajnáld, hogy te azt kaptál. Pedig nem kell sajnálni, és szégyenkezni miatta. Minden oltás jó és véd. A lényeg, hogy minnél többen elmenjenek. Mert sajnos nagyon sokan, még most sem hiszik el, elutasítják az oltást. Pedig csak így lehet megszabadulni a vírustól, visszakapni életünket.

A kezdeti vakcinahiány úgy néz ki, hogy május végére megoldódni látszik. Több millió adag érkezik. Oltópontok is vannak szép számmal. A beoltás is gyorsan, szakszerűen megy. Tapasztalatból mondom.

Van lehetőség és mód mindenkinek. Nemsokára már választani is lehet majd. Mindenki megkaphatja a kedvenc vakcináját. Az sem kizárt, hogy a háziorvos is olt majd.  

De addig is kevesebb álhírt olvasni, néha hallgatni a szakemberekre. Na, meg kerülni a kommentek olvasását.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Profile picture for user Bagos Bertalan
4 blogbejegyzés
Bagos Bertalan
3 karma
Hosszabban nem férne ide, így inkább kihagyom. Szeretek minden olyat, amit más utálhat. Politikát, történelmet, filmeket, természetet, a pulikat, a gyerekeimet, a családomat. Ettől, azt hiszem nem is kell több. Ez elég életcél. Nekem.