Az erő jogán

Jéney Gàbor
2022. április 4.
Minden ország és közösség fentartják magának a jogot, hogy megvédje magát vagy az erő jogán rákényszerítse az akaratát más országokra.

Az elmúlt napokban azonos álláspontra jutottak az illiberálisok és a szociáldemokraták. Az ukrán események kapcsán. Ez pedig a pacifizmus. 

Az illiberálisokat nem kell magyarázni. Ott a Putyinnal való szövetségnek tudható be. Ők már úgy is megszokták, hogy csak annyira lehetnek szabadok, amennyire a vezérük engedi nekik. Végül is nem kell tanulni, nem kell törni magukat. Egyfajta létbiztonságot nyújt, legalábbis a konjunktúrában nyújtott nekik. 

De a szociál-demokratáknál már más áll a dolgok mögött. A háború nem forradalom és a háborúval már nem tudtak mit kezdeni. Nem is olyan rég, amikor volt a BLM az Egyesült Államokban, akkor nem voltak ennyire béke pártiak. Az jobban feküdt nekik. Persze az ott meghaltak élete is értékes volt. A végeredmény pedig az lett, hogy nyert a Demokrata párt és most szabadulnak meg a mozgalom forradalmáraitól. Nem lett jobb egy fikarcnyit sem a gettóba élni a színesbőrűeknek. Ugyanúgy nincs alanyi jogon járó társadalom biztosításuk. 

Az erő jogán biztosította be ma az ukrán nép a nagy világban. Ez az elv amit persze a civilizált világban mindig elutasítottunk, de titokban gyakoroljuk. Mert ugye meg akarjuk szerezni azt a lakást, munkát, pozíciót, nőt stb. A civilizált világban ezt taktikázással érjük el. Az elmaradottabb világban erővel. 

 Minden ország és közösség fentartják magának a jogot, hogy megvédje magát vagy az erő jogán rákényszerítse az akaratát más országokra. Amióta világ a világ így volt és így lesz. 

Sajnos az EU nem tanul. Most sem ad sokat a párbeszédre. Most is túl tollták a biciklit. Kizárás az év fája közül az orosz indulót. Az orosz salátát átnevezték ukránnak. Ezekre meg mi szükség volt? Amíg olyan trójai falovak vannak, mint Maroš Žilinka. Vagy ép a Richárd Sulík aki ép most jelentette be hogy hajlandó rubelben fizetni. Szükség lenne a kozmopolitizmus mellett patriotizmusra is. Ott vannak azok az országok, ahol ez létezett. Ott nem lesz gond az orosz energiahordozókról a levállás. Ilyen Lengyelország, . 

S ott van Litvánia is, aki nyíltan kritizálja Kínát és ki is lépett mindenféle közös programból. Minden tiszteletem a litván népé. Egy olyan ország, ahol nincs szabadság, ahol koncentrációs táborok vannak ott mit keres az EU? Hogy tudja összeegyeztetni az emberi jogokat a kínai állami berendezkedéssel? 

Nem ejtettem még szót a hívőkről. Ők hagyományosan pacifisták. De ők ugyan úgy elítélik az fegyveres konfliktust legyen szó akár forradalomról, akár háborúról. 

Kínának mi csak egy eszköz vagyunk, hogy világuralomra törjön. Ha mi nem uralkodunk, akkor majd rajtunk fognak uralkodni. S én nem szívesen élnék egy high-tech diktatúrában. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Profile picture for user Jéney Gàbor
99 blogbejegyzés
Jéney Gàbor
15 karma