Aki lelket önt a fába

Dufek Mária
2021. július 18.
Környezetünkben élnek olyan emberek, akik feltűnés nélkül csendben végeznek alkotómunkát, és környezetüket váratlanul meglepik. Egy ilyen személyt szeretnék most az olvasóknak bemutatni.

  A Czímer házaspárral a covid fertőzésem idején ismerkedtem meg, ők voltak olyan jók, hogy a karantén ideje alatt bevásároltak nekünk.

Akkor még nem tudtam, hogy a férj fafaragással foglalkozik. Hónapokkal később a párkányi Levendula érintése elnevezésű fesztiválon láttam őt árulni a termékeit. Gyönyörű ékszerdobozok, domborművek, angyalkák és keresztek sorakoztak előtte az asztalon, később felkerestem őt e kis beszélgetés megszületése céljából.

 - Mióta foglalkozik fafaragással?

 - 4 éve, amióta nyugdíjas vagyok.

 - Hogy is kezdődött az egész?

 - Hát láttam egy domborművet egy falon és úgy gondoltam, ilyet én is tudok alkotni. Aktív éveim alatt vassal dolgoztam, és aki a vasat tudja formálni, annak a fa is megadja magát- gondoltam.

 - Hol tanulta, vagy honnan veszi az ötleteket?

 - Elsősorban a Youtoube csatornáról lestem el fortélyokat. Elejével gyengébb minőségű, olcsóbb szerszámokat használtam, később, mivel láttam, hogy megy a dolog, kezdtem minőségibb szerszámokba befektetni.

 - Milyen fát és eszközöket használ?

 - Leginkább hársat, nyír és cseresznyefát. Eszközeim a faragókések, vésők

 - Leírná a munkafolyamatot?

 - A késztermékeket pácolom, illetve lakkozom, a tálakat, amelyek étellel kerülhetnek kapcsolatba ekolakkal vonom be. Ez egészségre ártalmatlan.

 - Mennyi idő alatt készül el mondjuk egy közepes dombormű?

 - Mivel a vésés igénybe veszi erősen a csuklót, ez hosszabb ideig is eltarthat, akár egy hónapig is.

 - Vásárokra jár vele? Vagy inkább interneten értékesít?

 - Nem járok vásárokra, a párkányi sétálóutcán van felállítva egy kis asztalom, ott szoktam szezon alatt kínálni a portékámat. Interneten nem nagyon szoktak érdeklődni a termékeim iránt, ez nekem nem vált be.

 - Kik vásárolnak? Inkább a hívők?

 - A kegytárgyakat, angyalkákat kereszteket vagy a hívők vagy hívőknek viszik ajándékba, de kelendőek az ékszerdobozaim is. A vadászok, borászok is szívesen vásárolnak tőlem fafaragásokat. De vásárolnak a kirándulók is ajándékba vagy emlékként.

 - Külföldiek is?

 - Persze, leginkább csehek.

 - Készít megrendelésre is tárgyakat?

 - Igen, általában vadászoknak, akik a trófeáiknak keresnek faalapot, de készítettem például a Kapufa Pubnek is focis emblémát, illetve cégért.

 - Nagyon köszönöm, hogy kapható volt erre a kis beszélgetésre. Látni az arcán, az életszemléletén, hogy az alkotómunka jót tesz a léleknek. További jó munkát, sok ihletet és persze vásárlókat kívánok!

- Köszönöm.

Dufek Mária

Fotó: Ćvirik Katalin

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Profile picture for user Dufek Mária
8 blogbejegyzés
Dufek Mária
0 karma
Párkányban élek. Anyanyelvem magyar, több antológiában jelentek meg verseim. Időnként a Vasárnap magazin Koperta rovatába is szoktam írni. Újabban a Vasárnap online Kopertába is írok tartalmakat. Szeretek túrázni, kertészkedni, olvasni. Kulturális eseményekről szeretnék írni, illetve régen és ma élő érdekes emberekről.
Legfrissebb blogbejegyzések
Jéney Gàbor 2021. augusztus 1.
Soha eddig nem esett ennyi szó az oltásról mint manapság.