A textilszobrász

Dufek Mária
2021. július 7.
Mihalovics Zsuzsanna textilszobrásszal, nyugalmazott tanítónővel beszélgettem.

  Mostani beszélgetőtársamat Mihalovics Zsuzsannát az előző interjúpartnerem révén ismertem meg.

- Zsuzsanna tanítónő, hol is?

- A Czuczor Gergely alapiskolában tevékenykedtem Újvárban, mint nevelőnő és asszisztens 43 évig. Most júniusban búcsúztam. Bár nagyon fognak hiányozni a gyerekek, több időm jut majd a hobbimra.

- Zsuzsannának nálunk még ritkán gyakorolt hobbija van, a paverpol tárgyak készítése.

Mi is a paverpol?

- A paverpol, vagyis textilszobrászat az, amikor a textilanyagot egy speciális ragasztóanyagba mártom és tekerem, formálom, díszítem. 24 óra alatt megkeményedik. Utána jön a patinálás, színezés. Ez több órát, vagy akár napot vesz igénybe. Udvardon van egy műhelyem, az a királyságom, sok időt töltök ott.

- Kiállításokra is jár, hol volt a legutóbbi?

- Legutóbbi kiállításom Komáromban volt a Limes Galériában, a szlovákiai magyar pedagógusok alkotópályázatán, ahol  műveim aranysávos minősítést értek el.

- Gratulálok!

- Köszönöm. Több kiállításom is volt már, többek között Naszvadon, Gyallán, Tardoskedden, Pozsonyban, Budapesten, Párkányban, Léván, Udvardon.

- A képek, műtárgyak eladóak is?

- Igen, az alkotásaim megtekinthetőek a SUZANNE ART oldalon, és meg is vásárolhatóak. Már sok képet készítettem megrendelésre. Azok az igazi nagy kihívások számomra, és együtt örülök a megrendelővel, ha látom az arcukon a mosolyt, a megelégedettséget. Ha közeli a megrendelő, akkor szívesen megtekintem a helységet is, ahol az alkotást el kívánják helyezni, ugyanis így a környezetbe illőbbet tudok alkotni.

- Jól tudom, hogy tanítja is a technikát? Hol? Gondolom most a járvány idején nem?

- Az évek folyamán több tanfolyamon is részt vettem és mára már lektori fokozattal rendelkezem, tehát taníthatom és tanítottam is a technikát a műhelyemben, sajnos a pandémia közbeszólt, de bízom benne, hogy hamarosan újrakezdhetem.

- Költséges hobbi a paverpolozás?

- Igen, költséges hobbi, de az alkotás öröméért megéri.

- Mennyi idő egy igényesebb tárgy elkészítése?

- Egy- egy igényesebb tárgy elkészítése napokat vehet igénybe. bevallom leginkább képeket szeretek készíteni, szobrokat nem annyira.

- Mire a legbüszkébb, kedvenc műve?

- Kedvenc művem egy hatalmas napocska, melyet festővászon nélkül készítettem az unokanővéremnek ajándékba.

- Végül, miért ajánlaná ezt a tevékenységet kikapcsolódásként?

- Egyrészt, mert nyugtatja az embert, másrészt mert teret ad a fantáziának, az ember kiélheti az alkotóvágyát benne.

- Köszönöm a beszélgetést. Sok sikert kívánok a továbbiakban is.

- Köszönöm.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Profile picture for user Dufek Mária
14 blogbejegyzés
Dufek Mária
14 karma
1974- ben születtem Érsekújvárban. Jelenleg Párkányban élek. Írni iskolás koromban kezdtem. Tavaly jelent meg első könyvem Utolsó gyerekkori nyár címmel. 2020 - ban a Reményik130 pályázat fődíjasa lettem. 2021 - ben pedig a Báthory pályázat 3. helyezettje. Tagja vagyok a Magyar Alkotók Nemzetközi Egyesületének és a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának is. Verseim, prózáim több antológiában is megjelentek. Rendszeresen publikálok internetes felületeken. Az íráson kívül szívesen kerékpározok, szeretek hobbiszinten fotózni, sokat olvasok. Férjnél vagyok, van két fiam.