A tévéműsoroknak példát kellene mutatni

Horváth Mária
2021. május 19.
A kereskedelmi televíziókban egyre nagyobb teret kapnak a különféle főző műsorok. Állítólag nagy népszerűségnek örvendenek, nagy nézettségi mutatókkal.
Véletlenül a televíziót kapcsolgatva akadt meg bennem a lélegzet, amit láttam. A versenyzők a konyhai pulton fosztották meg tollától a szárnyasokat, úgy, hogy a mosogatóban tisztították meg az állatokat. Volt olyan versenyző, aki a csak azt a részt pucolta meg, amelyre szüksége volt. Utána ezen az asztalon szeletelték az étel azon részeit, amit nem főztek meg. Ebben az esetben esélyt sem adtak a mikroorganizmusoknak a hőkezeléssel való elpusztításukra. Ezenkívül az egész konyhában szállt a szárnyasok tolla.

Jó lenne, ha az adás összeállítása előtt a felelős szerkesztők áttanulmányoznák az általános higiéniai előírásokat az adott témakörben.

A tegnapi adásban a szárnyasoknál a feldolgozási technológia művelete a következő lett volna. A kopasztás után a baromfi forrázása 50–60 oC - os vízben kell, hogy történjen.  A víziszárnyasok (kacsa, liba) forrázása, valamivel magasabb hőmérsékleten, 62–68 oC - on kell, hogy megvalósuljon. A víziszárnyasok tisztításánál, olyan körülményeket kell teremteni, hogy az állattal dolgozó személy ne fertőződjék meg. A fertőző anyag elsősorban a tollról, a levegőbe kerülő bélsár részecskékkel kerülhet belégzésre. A feldolgozás további művelete a zsigerelés, amit a konyhától szintén külön helyiségben kell végezni. A zsigerelés után újra ajánlatos a baromfi mosása és zuhanyozása. Ezt melegvízben (56 oC - os) kell megvalósítani. Alkalmazása lényegesen csökkenti a baromfi felületi szalmonella fertőzöttségét.

Mi is történhet, amikor a konyhánkban nem tartjuk be az általános higiénés előírásokat?

Ételfertőzést okoznak azok a baktériumok, amelyek az élelmiszerben elszaporodva jutnak be a fogyasztó szervezetébe, ott szétesve, a baktérium lízise révén a sejtből kiszabadul az endotoxin. Ezek a mikrobák különböző mértéken a béltraktusban – a vékonybélben – el is szaporodnak és nagyobb mennyiségük révén belőlük több endotoxin szabadul fel. Ebből a mechanizmusból kitűnik, hogy a megbetegedés kialakulását általában nagyszámú élő mikroba idézi elő. A megelőzésben rendkívüli szerepe van annak a felvilágosító munkának, amely a konyhatechnikában szorgalmazza a fertőződés elkerülését. Különösen a családi járványkitörések lennének elkerülhetők a fokozottabb felvilágosító munka eredményeként.

Jótanácsok, hogy hogyan előzhetjük meg az ételmérgezéseke!

  1. Vigyázat a kereszt-szennyeződésekre!

Megelőzés: Használjunk különböző vágódeszkákat a halakra, húsokra, zöldségekre, olyan ételekre, amelyek már átestek hőkezelésen. Készételeket sose hagyjunk a nyers alapanyagok mellett még a hűtőben sem!

A vágódeszkán maradt apró ételdarabkák kiváló táptalajt jelentenek a baktériumok számára, így érdemes azt a használat után azonnal, gyorsan és határozottan lemosni.

  1. A hűtő tisztán tartása alapszabály.

Megelőzés: Az ott felejtett, kiömlött vagy romlófélben lévő ételek mindent beszennyeznek, ezért érdemes háztartási papírtörlővel naponta elvégezni a szükséges tisztást és fertőtlenítést.

  1. A konyhai felületeteket naponta kell fertőtleníteni.

Megelőzés: A főzésre vagy étkezésre használt felületek használat utáni fertőtlenítése az egyik legfontosabb része a konyha higiénés szabályainak. Ezzel, megakadályozzuk a baktériumok szaporodását és egyben ki is írtjuk őket.

  1. Alapos hőkezelés.

Megelőzés: Alaposan főzzük meg az ételt, főleg a húsoknál a rövid hőkezelés a káros baktériumok révén ételmérgezést idézhetnek elő. Az újramelegített ételeket is alaposan forraljuk át.

  1. A helyes tárolás.

Megelőzés: A maradék ételeket kihűlés után, az étel jellegétől függően lefedve kell tárolni hűtőben, elkülönítve a feldolgozatlan élelmiszer alapanyagoktól.

  1. Ne felejtsünk el kezet mosni, minden egyes műveletnél, például, ha nyers húst szeleteltünk és utána esetleg tésztát szeretnénk gyúrni.  
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Profile picture for user Horváth Mária
3 blogbejegyzés
Horváth Mária
2 karma