A tétovázás mint megengedhetetlen luxus

Gábor Dóka
2021. augusztus 11.
Az oltakozás körül pozitívumot, negatívumot, egyaránt hallani. Ami viszont megengedhetetlen, az emberek megosztása ,,oltottakra, oltatlanokra". Persze mindenki szeretné visszakapni a régi életét, a normális kerékvágást, de az sem megoldás, hogy az elérhető oltóanyagok mellett még be kell várnunk újabbnál újabb hullámot a vele járó megszorításokkal együtt.

A járvány második évében, amikor már a vakcina elérhető, legyen az bármilyen megbízható, vagy sem, de már látni a kiutat. Fellélegezhetünk. Gondoljuk. És csak remélhetjük, mert már nemcsak indiai, de már thai mutánsról is hallani. Az őszre menetrendszerűen érkező harmadik (vagy már negyedik?) hullámot már meg sem említem.

El kell gondolkodnunk, mit akarunk: visszakapni a régi, megszokott életünket, vagy folytatni a húzd meg, ereszd meg játékot? Fura szerzet az ember: a bajból ki akar lábalni, amikor pedig lenne lehetősége, hogy szabadon éljen, visszahőköl.

Érvek szólnak az oltakozás ellen, de mellette is. ,,Veszélyes, nem megbízható, kísérleti fázisban vannak, mégis jobb mint a semmi“ – láthatjuk, a vélemények széles skálán mozognak.

Még inkább figyelmet érdemel az érem másik oldala: a média által elénk tálalt hírek alig szólnak másról, mint a koronavírus áldozatairól. Tudósok, orvosok, sőt politikusok emelik fel mutatóujjukat: veszélyes járvánnyal állunk szemben – bár ebben is megoszlanak a vélemények. (Erős túlzás, hogy egyesek háborúhoz hasonlítják) Világszerte óvintézkedések, lockdown bevezetése, maszkok hordása, némely vállalkozások a csőd szélén. Ennek ellenére elgondolkodtató, ha a járvány csakugyan olyan komoly, miért nem veszik komolyan? Az oltakozás önkéntes, nyakunkon az újabbnál újabb mutánsok. Most kell ez? Az egész hasonlatos a Titanic katasztrófájához: azzal a különbséggel, hogy mi meg sem próbáljuk elkerülni a jéghegyet. Látjuk, hogy ott van, azt is tudjuk, baj lehet belőle – de rohanunk neki. Borítékolható, hogy elsüllyedünk. Nem megoldás, hogy az elérhető vakcina mellett még be kell várnunk egy következő hullámot, a vele járó elmaradhatatlan kellékekkel (lockdown) együtt. Véleményem szerint a legtisztább munka az oltakozás kötelezővé tétele lenne- valóban megbízható vakcina által. Bár az ,,önkéntesség“ bizonyos feltételekkel jár, de mi emberek, elvárhatjuk, hogy mindenki (a tudósok, orvosok, tanácsadók is)  tiszta lapokkal játsszanak. Az is igaz, hogy éveket kell várni egy valóban hatásos gyógymódra. De már felgyorsult a világ. Ideje a korszerűsítésnek. A ma embere nem engedheti meg magának a luxust, hogy több évet bizonytalanságban és várakozásban éljen.

 

Dóka Gábor, Zselíz

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Profile picture for user Gábor Dóka
2 blogbejegyzés
Gábor Dóka
0 karma