A testépítésről és a lélekről

Mezzei Sándor
2021. július 12.
Edzés napló
( saját tapasztalat alapján )

Húsz éve már, hogy a Schwarzenegger filmek hatására a szobámban fekvőtámaszokat nyomtam és arról álmodoztam, hogy nekem is majd izmos testem lesz. Mikor kellő erőt gyűjtöttem, elmentem egy konditerembe, hogy valódi súlyokkal küzdjek meg, de a nyolcvan kilós fémtárcsa a fekvenyomó padon félúton megállt és visszasüllyedt a mellkasomra. A gyakorlatot ezután már csak könnyebb súlyokkal csináltam tovább, mert nem állt mellettem senki, aki a holtpontjaimon átsegített volna. Az élet végül is nem hagyott magamra az edzésben. Megismertem egy srácot aki gyakorlott volt a testépítésben és segített nekem. Sok éven át eggyütt pumpáltuk a vasat a helyi konditeremben és az edzésből végül barátság lett. A kitartó munka végül is meghozta az eredményt, amit évekkel ezelőtt még csak a képzeletemben hordoztam az valóság lett.

Aki komolyan veszi az edzést, annak az izomtömeg növelése érdekében át kell lépnie önmaga határait. A súly amit megmozgatsz fájdalommal jár, ez van. Az izmoknak meg kell küzdenie a megszokottnál nehezebb súlyokkal is, hogy fejlődjenek nincs más út, ezért ha valaki természetes úton szeretné növelni az izomzatát szteroidok nélkül, annak lassabban megy ugyan a fejlődése, de az izomzata tartósabbá válik, amit az akarat és egy edzőtárs = barát mindig cselekvésre késztet. Én a hosszabb utat választottam, mert olyan izmokat akartam a testemen, aminek később még hasznát vehetem.

A testépítés, ahogy a nevében is benne van, olyan mint egy építkezés, mert nem mindegy, hogy miből építkezel, milyen ételt és italt fogyasztasz és milyen alapgyakorlatokat végzel. Fontos a fehérjében gazdag étel, a húsok, a tejtermékek, melyek a megedzett izmot táplálják és egyben növelik, de ugyanúgy fontos a minőségi szénhidrát is, mely a gyümölcsökben, zöldségekben és a teljes kiőrlésű pékárúkban találhatók és a megfáradt testet energiával látják el, de a minimális zsírbevitel is fontos, mert egyes vitaminok zsírban oldódva hasznosulnak legjobban szervezetünkben. 

Természetes úton, szteroidok nélkül végül is egy atlétikus testet faragtam magamból. A testépítés sok mindenre megtanított, először is a kitartásra, ha valamit elakarsz érni, azért meg kell dolgoznod, a semmittevés a fejlődés halála. A testépítésnek az izomnövelésen kívül megvan a maga belső pszichikai hatása is, mert fejleszti az akaraterőt, a kitartásodat növeli és egyben megismered a testeden lévő izmokat és azok erejét. Olyan izmokat is érzel majd, amik a hétköznapi életben még alusznak, mert nem aktívak. Egy jól kondicionált test jobban bírja a fizikai terhelést, épp úgy ahogyan az autód is jól működik, ha karbantartod.

Már egy kis mozgás is, legyen az futás, úszás, hosszabb távú gyaloglás, vagy bármilyen fizikai sport hozzájárul testünk karbantartásához, ha rendszeresen műveljük azt. Az egészségünkért mi is felelősek vagyunk ( kivétel a genetikai, örökletes betegségek )

A testépítés is egy bizonyos fokú szellemi koncentrációt igényel főleg akkor, mikor már nehezebb súlyokkal edzel. Nem lehet a fejedben lárma, nem azon gondolkodol fekvenyomás közben, hogy befizetted-e a számlát, mit vegyél az üzletben, mit kell még elintézned a mai nap során. A súlyok legyőznek, ha szellemileg nem vagy ott. A koncentráció, az egy dologra való összpontosítás megnöveli a tested erejét a gyakorlatok közben és ez a szellemi ottlét, mely csakis az itt és a mostban aktiválódik egyfajta belső erővel ruház fel. Ez volna a test karbantartása, de a hús vér szövetek mögött ott van még a lélek is és azt sem szabadna elhanyagolni, mert test és lélek az ember. 

A lélek egy csodálatos életeszencia a testünkben. Láthatatlan ugyan, mégis nélküle élettelen minden organizmus. A lélek az a halhatatlan rész bennünk, mely túléli fizikai testünket, de itt a fizikai síkon a testünk templomában lakozik és élettel, érzésekkel, gondolatokkal, szellemi tartalommal tölt be minket. Az irodalom, a költészet, a zene, a festészet és minden kreatív alkotás, de a becsülettel végzett munka, a felelősségteljes gyermeknevelés, az anyaság misztériuma, a szerelem, minden nemes gesztus, akár a segítséget nyújtó kéz, mind mind a Lélek mozdulata bennünk, így különböztetve meg minket embereket az ösztöntudattal rendelkező alacsonyabb rendű fajoktól, ahogy a szentírásban is írva vagyon, hogy Isten hasonlósága az ember, aki a Teremtő lehelletét hordozza a teremtett világban.

A csendre épp úgy szükségünk van, mint az aktivitásra. Az én csendem a lassú esti séta, mikor céltalanul elindulok utamon, nem sietek sehová csak élvezem a sétát a csillagos ég alatt és közben magamban szívom a parkok illatát, olykor megállok és felnézek az égre, hogy szemem megpihenjen egy - egy csillagon, vagy letekintek a földre és megcsodálom a park virágait, vagy a bogarak keringőjét az éjszakai lámpák fényében. Kedvelem az egyedüllétnek ezt a fajta szabadságát, mely nem tart tovább egy óránál mégis a nyugalom vizére tereli gondolataimat a maga természetes módján. Ahogy az edzést megelőzi a bemelegítés a különböző nyújtó gyakorlatok úgy a csendre is rá kell hangolódni, én így tapasztaltam ezt, de lehet hogy másoknál ez másképpen működik. A csendben sok minden történik : ha a szabadban ér engem az elcsendesedés nyugalma, akkor elsősorban nem magamra figyelek, hanem csodálom a teremtett világot, mely a Teremtőre mutat, és olyan érzésem van, mintha egy irodalmi remekművet olvasnék, belelátnék Isten gondolataiba. Az elcsendesedés mindig jön magától csak a feltételeket kell megteremteni hozzá. Mikor rákényszerítem magam a csendre, a csend törékeny pillanatá válik számomra, mert az elmém gondolatai még nem a nyugalom medrében folynak, csak gátat állítottam sodrása elé. 

Rajtunk keresztül ragyog át a Lélek szeretete, de sajnos rajtunk keresztül mutatkozhat meg a sötétség is, ha lelkileg elsötétedünk és a nemes érzéseinket feladva a gonoszság útját válasszuk. A választás lehetősége tehát mindenki számára adott és csakis rajtunk múlik, hogy építkezünk e testileg - lelkileg, vagy romboljuk saját életünket földi létünk során.

A fotó kb.15 évvel ezelőtt készült, csakis azért teszem közzé, hogy hitelesítse mindazt amiről írtam és esetleg másokat is motiváljon a testépítés felé. Mára már az intenzív edzések elmaradtak ugyan, de azért igyekszem kondícióban tartani testem és lelkem, ez egy életen át tartó gyakorlat és nem jár érte aranyérem, de nem is kell, mert bensőnket formállja és gazdagíta meg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Profile picture for user Mezzei Sándor
16 blogbejegyzés
Mezzei Sándor
4 karma
ifj. Mezzei Sándor a becsületes nevem és negyven karácsonyt éltem már meg, az utolsó hét karácsonyt már családapaként ünnepelem, a legszebb ajándék amit az élettől kaptam a családom. Az élettörténetem röviden a következő :

Dunaszerdahelyen születtem és egy szlovák oviba irattak a szüleim, de egy szép napon ellógtam az oviból és édesanyám munkahelyére rohantam, mely a közelben volt. Magyarként idegennek és magányosnak éreztem magam a szlovák oviban, ezért mindig is a szökésen járt az eszem. A szüleim belátták, hogy ha nem tesznek valamit, akkor hamarosan megismétlődhet az én magán akcióm, végül áthelyeztek a fucsík utcai magyar oviba, ahol már nem volt velem semmi gond. Az alapiskola után az asztalos szakmát tanultam ki. Az Ister üzemében töltött inaséveim alatt láttam megcsonkított ujjú asztalosokat és ez más útra terelte az én jövőmet. Kitanult asztalosként a zdroj és később a jednota üzleteiben dolgoztam, mint eladó, raktáros, mindenes. A legényéveim alatt megjártam Olaszországot mint vendégmunkás. Tíz évig rendszeresen gyúrtam városunk egyik konditermében, mely által sikerült megerősítenem pubertás testemet. Voltam biztonsági kísérő koncerteken, biztonsági őr egy utánfutókat gyártó cégnél, kirakodó munkás a Coca Colánál és a Zl. Bazantnál, ellátogattam magyarországra is egy ott működő védikus központa tanulni, mikor a meditáció világa kezdett vonzani, később mikor már világossá vált bennem, hogy mit is akarok kezdeni az életemmel, a komáromszentpéteri magyar baptista imaházban Isten és emberek előtt örök hűséget ígértem páromnak és családot alapítottam. A családi fészket hitelből építetve a fővárosba mentem dolgozni, mint gyártósori munkás. Mindig is szerettem a magyar irodalmat, a verseket és e vonzódásomat hála az Úrnak még ez a felpörgetett élet sem ölte ki belőlem. Szeretem a természetet, a játszóterek hangulatát, az Istent aki sokszor kihúzott már az élet mélységeiből és célt adott életemnek. Szeretek írogatni, megfogalmazni gondolataimat és tudom, hogy az írásaim irodalmilag nem tökéletesek, de mégis megpróbálom eldadogni érzéseimet az anyanyelvemen. Már tíz éve, hogy rendszeresen megosztom gondolataimat ismerőseim között a Facebookon és időnként saját költségből megajándékozom rokonságomat, barátaimat egy egy könyvel. Előre is elnézést kérek, ha az írásaim stílusban, tartalmilag nem felelnek meg az elvárásoknak, én már annak is örülök, ha egy olvasónak is élményt adhatok írásaimmal és természetesen elfogadok építő kritikákat is, mert ezáltal épülhetek én is, köszönettel : Mezzei Sándor.
Legfrissebb blogbejegyzések
Jéney Gàbor 2021. augusztus 1.
Soha eddig nem esett ennyi szó az oltásról mint manapság.