A kormány vegye emberszámba a munkahelyükre ingázókat

farkas.ivan
2021. július 11.
Reakció az elmúlt hétvégén meghozott kormányzati intézkedésekre az országhatáron. Az írás a naponta munkahelyükre ingázók érdekében, megvédésében íródott.

Értékelem, hogy a Szlovák Köztársaság kormánya, a járvány megelőzése végett, a tavaly nyári időszakkal ellentétben sokkal szigorúbb intézkedéseket foganatosít az országba érkezőkkel vagy visszaérkezőkkel szemben. Hiszen a járvány megelőzése a legfontosabb célkitűzés.

Azonban a hét végi intézkedés, amellyel az alacsonyabb rendű utakon található határátkelőket mindenféle előzmények és figyelmeztetés nélkül eltorlaszolta, méltatlan és lesújtó volt. Számos polgártársunknak okozott ezzel bonyodalmat, alaposan megnehezítette a határ túloldalán található munkahelyükre való utazást.

A kellő intézkedések és szigor ellenére, az országhatár túloldalán található munkahelyükre  ingázókat a kormány részesítse külön elbírálásban. Hiszen ők nem kirándulók és nem turisták. Felelős családfenntartók, akik a mindennapi kenyerüket és családjuk megélhetését biztosítják azzal, hogy naponta ingáznak munkahelyükre az Észak-Magyarországon található ipari parkba vagy munkáltatóhoz. Számukra önként vállalt teher az ingázás, mivel szülőföldjükön, Dél-Szlovákiában nem találtak munkát és megélhetést.

Szlovákia kormánya ehhez mérten viszonyuljon az ingázókhoz. Külön elbírálásban részesüljenek, ne turistaként vagy kirándulóként kezelje őket. Intézkedései ne legyenek egy irányúak, ne csupán a Rajkán és környékén élők pozsonyi munkahelyre történő beutazását könnyítse meg. Ezzel együtt teremtse meg a Dél-Szlovákiában élő munkavállalók Észak-magyarországi munkahelyükre történő mindennapos ingázásának emberileg elfogadható körülményeit. Legyenek számukra az előírt, 72 óránál nem régebbi, drága PCR-tesztek ingyenesek. Az ingázók részére a tesztelés árát a kormány térítse meg ha elvárja tőlük, hogy munkahelyükre ingázva, minden harmadik napon teszteltessék le magukat.

Ha elvárja az országba érkezőktől és a visszaérkezőktől, hogy regisztráljanak az eHranica elektronikus alkalmazásban, akkor haladéktalanul frissítse az alkalmazás magyar nyelvű felületét, hogy a regisztrálók időszerű információkhoz és utasításokhoz jussanak. Megelőzve ezzel mindenféle félreértést vagy hibás adattovábbítást.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.