7. szankciós csomag

Jéney Gàbor
2022. június 15.
Összeállítottam egy szankciós csomagot.

Előbb-utóbb ki fog törni valami pusztító világméretű konfliktus. Ennek minden előjele meg van. Ez várható volt, mert annyi elfojtás van. Annyi feszültséget nyeltünk, hogy egészségesen elviselhetetlen . 

Ma hasonló a helyzet, mint a 2 Világháború között. Az állam nem tud rendet tenni. Nem konszolidál és nem tudja jól becsomagolni a politikáját. Hiányoznak a közös ügy és a közös mértékegység. Mint ha a Babylon Berlin epizódját nézném, holott ez a valóság. 

Ezt úgy hívjuk, weimarizáció! Igaz, hogy nincsenek áldozatokkal járó nagy tömegverekedések a kocsmáknál. Ez most az online térben a szociális hálókon történik. Bár tüntetések és demonstrációk voltak, de pár incidenstől eltekintve nem estek még egymásnak. A centristák nem tudnak mit kezdeni a szociális hálóval. Ameddig a progresszívek rögtönítélő bíróságot működtetnek rajta, lásd me too. Addig az illiberálisok hivatásos trollokat alkalmaznak. 

Én támogatom a szankciós csomagokat még akkor is ha nem a legjobban sikerültek. Elítélem az orosz agressziót. Remélem lesz 7. szankciós csomag is. S előbb-utóbb megtaláljuk Oroszország achiles pontját. 

Én a környezetet a környezetvédőktől védelném meg. Mert az amit képviselnek az minden csak ép nem környezetvédelem. Ezért felül kellene vizsgálni az EU környezetvédelmi stratégiáját. Ma a legkörnyezet kímélőbb módon nem lehet kitermelni, bányászni sehol a Világon, úgy mint az EU-ban. Éppen ezért kellene újra kinyitni a bányákat és újakat létesíteni. Be kell csatornázni az ásványi vagyont. Ne gondolja senki, hogy Afrikába vagy Oroszországba ez tisztában és környezetkímélőbben  zajlik. Ha fogyasztunk azt valamiből elő kell állítani. Lesz lokális környezet szennyezés és globális is. De kevesebb, mint bárhol. Támogatni kell a vízalatti bányászatot és az űrbányászatot is. 

Úgy tudunk zöldebbek lenni, ha kevesebbet fogyasztunk. Ez akkor van ha a tartósabb cikkeket vásárolunk. Ezért kell felemelni 3 évre a jótállási időt. Biztos, hogy a gazdasági szereplők morogni fognak, mert ők találták ki a tervezett elavulást. De amíg hulladékot gyártanak, addig túlfogyasztás lesz. 

Meg kell szabadulni a csomagoló anyagok nagy részétől. Amíg ingyenes a zacskó az üzletközpontba, addig miről is beszélünk. Lehet varni, venni textil zsákocskákat, szütyőket s abban pakolni és utána kimosni. A termékek nagy részén felesleges a csomagolás. Úgy ahogy a drogérián is. Miért nem lehet a flakonokat újra tölteni? Nos a zacskó, csomagolás és a flakon műanyagból készül. Azt meg kőolajból állítják elő. Az meg tudjuk honnan jön. 

Már visszaválthatóak a PET palackok és a sörös üvegek. De mi lesz velünk borosokkal? Miért nem lehet még a befőttes üveget is visszaváltani? Ezért jó volna, ha az üveg flakonok visszaváltható lennének. Óvnánk a környezetet és energiát takarítanánk meg. 

Szükség van-e ekkora logisztikára? Miért az egész Világon gyártunk egy összetettebb terméket? S miért Kínában gyártunk mindent? Nem volna-e kívánatos optimalizálni az ellátási láncokat? Az EU előírja, hogy a jövőben minden épületen napelemeknek kell lenni, de a világ összes napelemét Kínában gyártják illetve 1 gyár van Kanadában s annak is kínai a tulajdonosa. Mi lesz, ha azt mondja Kína nincs több napelem? 

Szóval azt kérem az EU vezetőitől, hogy a 7. szankciós csomagban; vizsgálják felül a bányászat szabályzását, emeljék fel a kötelező jótállási időt 3 évre, gondolja át a csomagolást, tegyék visszaválthatóvá az üveg flakonokat, rövidítsék le az ellátási láncokat, szabaduljunk meg a felesleges logisztikától.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Profile picture for user Jéney Gàbor
99 blogbejegyzés
Jéney Gàbor
15 karma